НОВИНИ

Във Варна има затруднения с количествата ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 23.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Във Варна има 5 места, където хората могат да се ваксинират. Създадени са зелени коридори. В 5-о ДКЦ зеленият коридор през седмицата е от 12.00 до 15.00 часа, а през уикенда от 9.00 до 14.00 ч. Там могат да се ваксинират около 150 души на ден, каза управителят на заведението. От вчера в града има проблем с наличието на ваксини, каза още д-р Галина Павлова.

"На ДКЦ 5 са дадени до 26 февруари само 12 дози, което означава по 30 човека на ден. Сами разбирате, че това ще създаде напрежение и ще трябва да връщаме част от хората. Същия проблем имат и колегите общопрактикуващи лекари. От заявка за 100 човека са получили едва за 20 души дози. Проблемът с ваксините във Варна стои на този етап, но това е неритмичната доставка към РЗИ-Варна, разбира се сигурно е проблем на доставка въобще към България", коментира д-р Павлова.

Има напрежение сред хората, които искат да се ваксинират срещу коронавируса, но не могат заради ограничения брой ваксини, които получават личните лекари в града. Върнати няма, защото личните лекари се обаждат на хората, които са в списъка за ваксиниране, според дозите, с които разполагат. Има достатъчно ваксини за реваксинация и за имунизацията на членовете на секционните избирателни комисии. Ваксинирането им вече започна.

75-годишната Иванка Иванова научава от медиите, че вече има правото да се имунизира. Рано сутринта се свързва с личния си лекар, но разбира, че ваксини няма. Затова отива в имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция. Чака дълго на опашка, но я връщат, защото в момента ваксини има само за реимунизации и ваксинации на членовете на районните избирателни комисии.

"Моето джипи не получило още ваксината, а аз трябва да се ваксинирам! Има информация, но явно ваксини няма достатъчно", каза Иванка Иванова.

Все повече хора искат да се ваксинират и търсят информация от личните си лекари. В една от големите лекарски практики, желаещите са 500.

"Досега са достигнали около 20% от заявените количества. Получихме около 90 дози ваксини. Пациентите няма как да ги обслужим, на този етап ще обслужим тези 90 пациента и ще чакаме нови доставки", каза д-р Янко Панделиев - общопрактикуващ лекар.

В ДКЦ "Света Екатерина" има разкрит кабинет, където биха могли да се имунизират всички желаещи, ако има ваксини.

От Регионалната здравна инспекция във Варна заявиха, че имат флакони от ваксината "Астра Зенека", но количествата са ограничени. Очаква се нова доставка в края на седмицата.

Предстои във Варна да бъде открит денонощен кабинет за ваксиниране. До края на деня ще стане ясно къде ще бъде разположен той.

Очаква се кметовете на малките населени места да подадат информация колко от тях желаят да бъдат ваксинирани. Там, където няма лични лекари, ще бъдат изпращани мобилни екипи.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много желаещи за ваксина в село Белащица
Много желаещи за ваксина в село Белащица
РЗИ-София: През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран
РЗИ-София: През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран