Жители на село Енево от 40 години чакат да се асфалтират улиците

от БНТ
06:57, 23.02.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на шуменското село Енево от 40 години чакат да се асфалтират улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки.

В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г. има още улици, които никога не са били асфалтира.

"Улиците не са ремонтирани от 50 години най-малко. Има извършвани частични ремонти по изкърпване на дупки по централната улица през годините. Имаме една улица, която беше ремонтирана основно преди 2 години. Тя е 640 метра, но е едва 5-10% от всички улици", каза кметът на село Енево Антон Борисов.

Най-дългата улица в селото също никога не е виждала асфалт. Хората негодуват, че плащат данъци, а лев не се връща при тях. Газят кал и прескачат дупки, за да стигнат до някоя от асфалтираните улици.

"Моята майка каза, че 71 години е направена в този вариант улицата... От тогава насам нищо не е пипано по нея. Нито има отточни канали, встрани канавки и дупките вие сте ги видели какви са", каза Янка Събева

"Пътните условия са отвратителни, кал, дупки. Улицата е пълна с възрастни хора, които нямат автомобили, такситата отказват да идват до улицата, общо взето няма условия за живот тук", споделя Даниел Данчев.

"Затова се обезлюдяват селата, заради инфраструктурата на селата и всички бягат... Това е най-жалкото. Аз тук съм родена, тук създадох семейство, тук живея, аз не помня основен ремонт пътищата", каза Росица Иванова.

Огорчени са, че властите все им обещават, но и половин век по-късно улицата си е същата – кална и разбита.

"Пари, казват няма, с което аз не мога да се съглася. Пари има, стига да знае кметът как да ги поиска и откъде да ги поиска. Има национални програми, има оперативни програми. Явно чакат само на републиканския бюджет", заяви Здравка Куртева.

"Вземат данъците, прибират ги на селата, а за селата нищо не правят. Мислят само за града – детски площадки, туй онуй. Нашите данъци са при тях, да отделят и за селата нещо", каза Велика Христова.

"А сме на 3 км от града, най-близкото село с най-малко привилегии се ползваме", споделя Еленка Христова.

На последната сесия на Общинския съвет в Нови пазар пак е поставян проблемът на жителите на село Енево, но взетото решение не удовлетворява жителите му.

"С фрезован материал да се настеле най-компрометираните участъци, докато бъдат намерени средства за цялостен ремонт на улицата... Аз всяка година съм пускал докладни. Във всички тези докладни на първо място е основен ремонт на улиците поименно и на метраж. То не е само нашето село", заяви Антон Борисов.

Докато улицата е в този вид, хората ще си я наричат „Кален мак", а не „Ален мак".

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НАСА разпространи запис със звука на марсианския вятър
НАСА разпространи запис със звука на марсианския вятър
Вандали счупиха кошчета за боклук в Благоевград: Какви мерки предлага общината
Вандали счупиха кошчета за боклук в Благоевград: Какви мерки предлага общината