НОВИНИ

Голямо свлачище подкопа важна улица в Бобов дол

bnt avatar logo
от БНТ
06:24, 23.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Голямо свлачище се активизира в Бобов дол. Подкопава се единствената улица, която свързва жилищни сгради от квартал "Еверест" с останалата част от населеното място. Хората се притесняват, че ако пътят се разруши ще останат откъснати от града. Има опасност и за водопровода, който захранва голяма част от квартал "Миньор".

Обилните дъждове и топенето на снега са активизирали свлачищните процеси до улица "Дружба". Заради тях дървета в района са се наклонили, асфалтовата настилка се е напукала, пропуквания има и на оградата на детската градина.

От община Бобов дол казаха, че свлачището се следи от известно време. Преди години е правено частично укрепване на оградата на намиращия се в близост затвор, но това не е достатъчно. Ако не се укрепи цялостно районът, последствията не само за квартала, но и за града, ще бъдат много сериозни, твърди главният инженер на общината.

"При продължаваща активация на това свлачище има опасност от скъсване на водопровод, канализация, също така електрозахранване. Има опасност този квартал да изпадне в бедствено положение и да останат без достъп. Съществува и друга опасност – по тази улица преминава един водопровод, който захранва високите части на град Бобов дол, така че не е единственият квартал, който ще бъде оставен без вода", обясни главният инженер на община Бобов дол Валери Георгиев.

Свлачището все още не е изследвано в дълбочина. Очаква се до края на седмицата експерти от Геозащита-Перник да обследват района. От общината са потърсили помощ и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

След като специалистите направят оглед и свлачището се регистрира ще бъде направен инвестиционен проект за укрепването му, поясни главният инженер на община Бобов дол.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Карайте внимателно между 37 и 38 км на магистрала "Тракия"
АПИ: Карайте внимателно между 37 и 38 км на магистрала "Тракия"
В Нидерландия тестват поведението на публиката с експериментално представление
В Нидерландия тестват поведението на публиката с експериментално представление