НОВИНИ

Тонове отпадъци се изсипват на нерегламентирано сметище във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 23.02.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно нерегламентирано сметище във Варна. В западната промишлена зона в квартал “Владислав Варненчик” на площ от 30 декара в продължение на години се изхвърлят тонове отпадъци. Земята, която е била бивш горски фонд, сега е частна собственост и е превърната в огромно сметище.

Строителни отпадъци, бяла и черна техника, мебели, документи, пластмаси, дрехи и обувки са само част от изхвърлените боклуци на поредното нерегламентирано сметище във Варна.

Камарите с отпадъци всеки ден се увеличават. Мартин Златев има автосервиз до незаконното сметище и казва, че тук редовно e заринато с боклуци. Често стигат и до неговата ограда.

“Доскоро ги нямаше ей тези големите купчини. Там нагоре също има един черен път, по който минавам. Там също доскоро буквално преди два, три дена е изхвърлен един камион с боклуци", каза Мартин Златев.

Предполага, че това се случва предимно през нощта, защото само веднъж е попаднал на нарушители.

"С някакъв стар бус, с каросерия, самосвалче, от ромски произход, комшията, който идваше отдолу ги спря и им каза да не си изхвърлят боклуците. Не ги проследих, но на 100% бяха тук да си изхвърлят боклуците", разказва Мартин Златев.

Теренът, който е частна собственост, се намира на територията на район “Владислав Варненчик”. Още в началото на 2019 г. от кметството са дали предписание на собствениците да почистят боклуците. Те са извозили част от тях. Фирмите в района също се включват в почистването на доброволни начала. След акциите обаче теренът отново се пълни с боклуци.

“Това, което сме предприели. С пръст сме преградили пътя на камионите, намерили са си каруци и по-високо проходими машини и са намерили вариант пак как да влизат, а които не успеят, буквално на пътя. При вчерашния обход, на който и аз присъствах, това го нямаше, вече и него го има", каза Максим Тодоров – началник на Отдел “Обществен ред и контрол” район “Владислав Варненчик” - Община Варна.

Установени нарушители няма, няма и санкционирани. И тъй като хората, които стопанисват имота, носят отговорността за почистването му, от районното кметство отново ще им дадат предписание да премахнат сметището.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали счупиха кошчета за боклук в Благоевград: Какви мерки предлага общината
Вандали счупиха кошчета за боклук в Благоевград: Какви мерки предлага общината
АПИ: Карайте внимателно между 37 и 38 км на магистрала "Тракия"
АПИ: Карайте внимателно между 37 и 38 км на магистрала "Тракия"