НОВИНИ

Атанас Димитров: Ако отваряме хотели и ресторанти, не искаме затваряне след 5 дни

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 23.02.2021
14009
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Чакаме с нетърпение 1 март, с надеждата, че заведенията ще заработят отново. Това заяви в "Денят започва" зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Той увери, че няма да има ескалация на заразените в местата за хранене. Димитров подчерта, че асоциацията подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация обаче подчерта, че ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател - служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.

По думите му, изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация.

Ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб. Връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация, отбеляза той.

В нито един хотел и ресторант няма доказани огнища на зарази, подчерта Димитров и допълни, че в бизнеса се спазват всички необходими мерки. Заразата би се разпространила сред служителите, ако има огнища в заведенията.

"Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си", обясни Димитров.

Той беше категоричен, че всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1 март.

"Ние като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, считаме, че можем да работим в нормален режим", каза Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледйте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Половин милион са починалите от COVID-19 в САЩ
Половин милион са починалите от COVID-19 в САЩ
Димитър Делчев, "Изправи се! Мутри вън!": Ние сме тези, които бяха на протеста повече от 100 дни
Димитър Делчев, "Изправи се! Мутри вън!": Ние сме тези, които бяха на протеста повече от 100 дни