НОВИНИ

Астрофизикът Тихомир Димитров: Земята стана едно голямо село

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 23.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Предвидена е мисия за тази година. Четирима организатори, създатели на частна компания, единият от тях е астронавт, ще летят на борда на капсулата "Дракон" до Международната космическа станция и ще прекарат 8 дни. Всеки от тях ще плати около 55 милиона долара за своя престой, скъпо е, но се очаква да стане по-евтино, да стане достъпно и за нас. Разноските по ядене, пиене, ползване на тоалетната в космическата станция възлизат на около 45 000 долара на човек на денонощие, очаква се в близко бъдеще да има още космически хотели и да напреднат технологиите. Това заяви в "Денят започва" астрофизикът Тихомир Димитров.

По думите му НАСА има план през 2024 г., само след 3 години, по новата си програма, първата жена астронавт да стъпи близо до Южния полюс на Луната, не само да стъпи, а да се изгради база, да има постоянно присъствие.

"НАСА е купувач на услугите на частните космически компании, сумите са космически. Компаниите станаха много добри, НАСА им поверява общи задачи, държи на сътрудничеството помежду им, за да правят общи проекти и на Луната, и на Марс. Космически изследвания на Марс се извършват повече от 60 години. Машините, които се изпращат на Червената планета, се усъвършенстват постоянно. Между 6 и 9 месеца е времетраенето на един Марсоход всяка капсула да достигне до повърхността на Марс. Марсоходът има камера на повърхността си. Кацането става с машина, която се нарича Небесен кран. Това е чудо, което се извършва на друга планета, голям успех за инженерите. Марсианската изследователска програма цели да даде отговор имало ли е живот на Марс някога. Земята стана едно голямо село", допълни Тихомир Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 български боксьори влизат в действие днес на "Купа Странджа"
16 български боксьори влизат в действие днес на "Купа Странджа"
Роналдо спря сушата и помогна за класика на Ювентус
Роналдо спря сушата и помогна за класика на Ювентус