Ето го първия кадър от марсохода на НАСА

от БНТ
06:18, 19.02.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Марсоходът на НАСА кацна на Червената планета. Приземяването на апарата, което продължи 7 минути, беше сред най-големите предизвикателства на мисията. Поради тънката и рядка атмосфера на планетата, то е сложно и пълно с рискове.

"Пърсивиърънс", което в превод означава постоянство, упоритост, е най-усъвършенстваната досега астробиологична лаборатория, изпращана в Космоса.

Мисията ѝ трябва да продължи две земни или една марсианска година и е посветена на много експерименти, които са свързани с евентуално човешко присъствие на Червената планета и с търсене на следи от живот. Апаратът вече прати и първия кадър от Червената планета.

Екипът на НАСА определи случилото се като "исторически момент". Сред първите, поздравили учените, е президентът на САЩ Джо Байдън.

"Мисията сама по себе си е уникална. Наука, технологии и вземането на проби и връщането им на Земята. Но тя е част от по-голям план. Който включва по-добро разбиране на Марс, на развитието на планетата, дали е имало живот, но е и подготовка за евентуални човешки мисии на Марс. И днешният ден е една стъпка по пътя за постигането на тази цел. И то важна стъпка", каза Стив Юрчик, действащ администратор на НАСА.

Ето как марсоходът кацна на Марс

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трета нощ на сблъсъци и безредици в Испания заради осъдения рапър
Трета нощ на сблъсъци и безредици в Испания заради осъдения рапър
Пандемията от COVID-19 - основен акцент във виртуалната среща на Г-7
Пандемията от COVID-19 - основен акцент във виртуалната среща на Г-7