НОВИНИ

Ротация: 140 000 ученици от 5-и, 10-и и 11-и клас се върнаха в клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:26, 18.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първи ден от смяната на класовете в училище. 140 000 ученици от 5-и, 10-и и 11-и клас тръгнаха присъствено на училище за две седмици. Вкъщи пък се върнаха 170 000 ученици от 7-и, 8-и и 12-и клас.

Големите ученици от 10-и и 11-и клас не са идвали на училище от 29 октомври или повече от три месеца и половина. Днес всички казаха, че се радват отново да са в класната стая, а някои се притесняват за Националното външно оценяване след 10-и клас.

Според просветния министър Красимир Вълчев увеличение на заболяемостта в момента има, но образованието е това, което си заслужава риска.

133-о столично училище посрещна днес втората група ученици за присъствено обучение - 5-и, 10-и и 11-и клас. Втори са, защото пети клас са още малки ученици и трябваше да свикват с различни учители, десети клас имат външно оценяване, а единадесети навлязоха в новите профили.

Десетокласниците ще са първите, които ще имат Национално външно оценяване, след като миналата година то беше отменено.

Мерките се спазват, обясняват от училището, учениците са с маски в час и вече са свикнали, задължително се проветрява.

"Не можем 6 месеца децата да ги държим на електронно обучение, имат нужда да се върнат в училищата, доколкото ситуацията позволява, доколкото е разумно ще учат присъствено", заяви просветният министър Красимир Вълчев.

Колкото до това дали на училище ще се върне и последната трета група - учениците от 6-и, 9-и и отново 12-и клас, министърът каза, че се надява това да се случи, но се работи в условията на непредвидимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория пусна последната нова песен за "Евровизия"
Виктория пусна последната нова песен за "Евровизия"
13-годишен ученик е пребит в провадийското село Бозвелийско
13-годишен ученик е пребит в провадийското село Бозвелийско