НОВИНИ

Специално: Как българи се оказват замесени в схеми за трафик на мигранти?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 18.02.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Състав на Софийския апелативен съд отказа да предаде на гръцките власти жената, която е издирвана по разследване за трафик на нелегални мигранти. Тя е един от над 30-те случая на разследвания срещу българи в южната ни съседка, защото в коли с българска регистрация са задържали мигранти. Оказва се, колите не са собственост на българските граждани, но се водят на тяхно име в полицейските регистри.

Синди Маджар живее във Великобритания със семейството си от 2014 г. През 2015 г. продала колата си, като я прехвърлила на новия собственик пред нотариус.

Преди 2017 година Законът не разрешаваше на продавача да направи пререгистрация на автомобила и в случаите, когато купувачът пропусне да извърши тази промяна, автомобилът може да бъде продаден многократно, а първият продавач продължава да се води собственик по регистър, обяснява омбудсманът Диана Ковачева.

Така се случило и със Синди. През 2015-а купувачът не променил регистрацията в КАТ, а след това препродал колата на друг. Последвала нова препродажба, но в регистрите на МВР автомобилът продължавал да се води собственост на Маджар. Поредният собственик продал колата на гръцки гражданин. В началото на миналата година полицията в Гърция задържала автомобила с нелегални мигранти.

Справка в полицейските регистри показала, че колата е собственост на българката и срещу нея започнало наказателно разследване. Била издадена и Европейска заповед за арест.

Във Великобритания младата жена не подозирала, че е издирвана. В началото на годината разбрала, че е бременна за втори път и със съпруга ѝ се прибрали в България.

Решихме да си идваме тук и на летището изведнъж ме хванаха. Казаха ми, че имам Европейска заповед за арест и тогава разбрах. Нямах и представа с тази кола какво се е случило, защото аз живея в Англия по принцип, казва Синди Маджар.

Веднага изпратили документи, които доказват, че Синди Маджар не е собственик на автомобила. От Гърция отговорили с искане жената да бъде предадена на съдебните им власти. Така бременната във втория месец жена попада в ареста, където трябва да изчака решението на съда за екстрадиция.

От един месец съм. И съм много притеснена. Стресът, който преживявам, ме притеснява да не си изгубя детето. Аз не искам да ме екстрадират, защото никога не съм била в Гърция, казва Синди Маджар.

Тя, оказва се, не е единствената, която е издирвана по обвинение за подпомагане на незаконен трафик на мигранти.

Поне само на територията на Гърция имаше няколко такива случая, в които срещу български граждани бяха образувани досъдебни наказателни производства, обяснява Красимир Ципов, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

87-годишен мъж от Монтана е осъден на 27 години затвор без да е ходил в Гърция, но бус, който бил продал още през 2005-а е задържан с нелегални мигранти край Солун.

В парламента обсъждат промяна в Закона, която ще позволи на хората, които са продали автомобилите си преди края на 2017 г. сами да заявят сваляне на регистрацията им в "Пътна полиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишен ученик е пребит в провадийското село Бозвелийско
13-годишен ученик е пребит в провадийското село Бозвелийско
Скандалният строеж на Алепу е незаконен. Ще бъде ли съборено изграденото дотук?
Скандалният строеж на Алепу е незаконен. Ще бъде ли съборено изграденото дотук?