НОВИНИ

Скандалният строеж на Алепу е незаконен. Ще бъде ли съборено изграденото дотук?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 18.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалният строеж на Алепу се оказа незаконен. Административният съд в Бургас обяви за нищожно разрешителното за изграждане на подпорната стена с хотелски комплекс.

След няколко съдебни заседания магистратите в Бургас уважиха протеста на прокуратурата срещу издаденото разрешително за строеж край защитената местност Алепу.

"Това решение е нищожно и не може да има укрепване на свлачище заедно с хотел. Този строеж е абсолютно незаконен", каза Христо Колев, наблюдаващ прокурор.

Строителството на обекта към момента е спряно заради протеста на прокуратурата. Решението на Бургаския съд, че четириетажната постройка е незаконна, е на първа инстанция. Ако не бъде обжалвано, всичко ще трябва да бъде съборено.

По време на разследването са установени документни престъпления. Сериозни са нарушенията при процедурата за издаване на разрешителното от 2018 г. от тогавашния главен архитект на Созопол Светлозар Рашков, срещу когото е образувано и друго досъдебно производство за длъжностно престъпление.

"Възложител, който е представил документите за одобряване на строителното разрешение, няма, както и документите, които са входирани в цялата административна преписка, липсват при заявяването на разрешението, което атакувахме", допълни прокурор Колев.

Христо Бардуков, който през 2018 г. е бил общински съветник, твърди, че до разрешението за строеж се е стигнало след използвани порочни практики.

"Вървяха емисари, предлагаха едни пари. Тук се подписваха разрешителни на ишлеме".

От фирмата инвеститор заявиха в своя позиция, че уважават решението на съда. Тепърва ще се запознаят с мотивите. В 14-дневен срок решението на съда за незаконния строеж може да бъде обжалвано.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Как българи се оказват замесени в схеми за трафик на мигранти?
Специално: Как българи се оказват замесени в схеми за трафик на мигранти?
Влад Тенев дава показания в Конгреса на САЩ
Влад Тенев дава показания в Конгреса на САЩ