НОВИНИ

Универсалните фондове ще плащат 3 вида втора пенсия (ОБЗОР)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 18.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Универсалните фондове ще плащат 3 вида втора пенсия, реши окончателно парламентът чрез промени в Кодекса за социално осигуряване. Вноските за втора пенсия ще могат да се местят в Националния осигурителен институт от 1 до 5 години преди пенсиониране, реши окончателно парламентът.

Общо 4 819 139 души се осигуряват за втора пенсия в края на 2020 година, сочат данни на КФН. Те са са акумулирали над 17 милиарда и 294 млн. лева.

17 000 жени, родени през 1960 г., първи ще получат втората пенсия през есента на тази година, а през 2024 г. и мъжете, родени през 1960 г.

От левицата предложиха хората да могат да прехвърлят партидите си от частните в държавния фонд непосредствено преди пенсионирането.

"Да защитим осигурените лица, а не пенсионно-осигурителните дружества. Те не избират дали да внасят, те са задължени", коментира Надя Клисурска от БСП.

От ГЕРБ не се съгласиха.

"Много добре звучи, популистки, но това е небалансиран подход, защото непрекъснато и произволно прехвърляне на тези средства би довело до компрометиране на елементи от пенсионната система", каза Светлана Ангелова.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също имаше резерви към предложението на левицата.

"Предлагате откъслечно индивидуални предложения, които по никакъв начин не се вписват във философията на предложения от вносителя проект", каза Адемов.

Така парламентът прие сложна схема от срокове за прехвърляне на вторите пенсии в НОИ, вариращи между 1 и 5 години преди навършване на необходимата възраст, считано от 1 януари следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зографски 10-и в пресявките в Румъния
Зографски 10-и в пресявките в Румъния
Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)
Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)