НОВИНИ

Започва четвърта фаза на ваксинация (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:50, 18.02.2021
Чете се за: 04:55 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Обсъждат се варианти за ускоряване на темпа на ваксинацията. Един от тях е стартирането и на четвърта фаза от Националния ваксинационен план. Тя обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Личните лекари получиха препоръките кого и при какви условия може да ваксинират. Разхлабването на мерките засега продължава по план, като обстановката се следи внимателно.

Очаква се през март да има достатъчно ваксини, за да бъдат включени хората на 65 години и тези с хронични заболявания. Имунизационните пунктове в цялата страна са в готовност. Те са 318 и са разположени предимно в болници и здравни инспекции. Личните лекари също ще се включат.

За проблем с темпа на ваксинация здравният министър призна още вчера. Като една от причините за това бяха посочени гражданите, които не се явяват за поставяне на ваксина на определения им ден.

В очакване на масовата ваксинация д-р Чолакова отговаря за имунизационните кабинети в болница "Пирогов". Всеки ден записва желаещи, но няма зелена светлина от здравната инспекция.

"Всички тези кабинети са готови да заработят всеки момент. Има много хора, които искат да се запишат, но ние стоим на стендбай и чакаме, поддържаме връзка, взимаме данни с обещание", разясни д-р Силвия Чолакова - управител на Медицински център към "Пирогов".

МЗ публикува препоръки към лекарите за прилагането на ваксините срещу COVID-19

Докато едни хора се записват в списъци, други от втора или трета фаза пропускат часа си за ваксина.

"При примерно заявен списък от 170 човека реално се явяват не повече от 50. И този проблем веднага рефлектира върху хората, които ги очакват да дойдат да се ваксинират. Ние правим заявка 500 човека, от тези 500 идват реално 30%", каза проф. Асен Балтов - директор на "Пирогов".

В Пловдив също се сблъскват с този проблем.

"Вчера от 50 записаните за сутрешна ваксинация се появиха само трима", заяви проф. Петър Петров - управител на пловдивската болница „Свети Мина“.

Това оказва влияние върху темпа на ваксинация според здравните власти.

"Не е нормално и не е човешки да има хора, които чакат да бъдат ваксинирани и в същото ние да не ги ваксинираме, защото очакваме някой да дойде, а той да не идва", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Има неравномерност по отношение на ваксинирането - виждате върховете, това са около 5000 ваксинации на ден. Ниските падове са събота и неделя. Това са най-вероятно хората, които искат да почиват, не се явяват на ваксинации", заяви проф. Николай Гигов, председател на Национален ваксинационен щаб.

Затова Ваксинационният щаб предложи да се премине по-рано от предвиденото към четвърта фаза.

"В крайна сметка кабинетът функционира с тази цел - те ще минат фазите, които са основните за тези, които са на първа, втора, трета линия, след което останалото ще бъде за всеки един гражданин. Както е при личния лекар, така и тук", заяви д-р Екатерина Митова от Благоевград.

Личните лекари имат основна роля - днес те получиха и препоръки кого да ваксинират и кого не. Засега бременни жени и жени, които до 6 месеца планират бременност, не следва да се ваксинират според указанията на експертните съвети. Алергиите по принцип не са противопоказни за имунизация, но има и изключения. В болничните пунктове ще могат да се имунизират и хора, които имат личен лекар.

"Имам обаждания от лични лекари, които не желаят да правят имунизация по една или друга причина. Например нямат опит с ваксинирането", каза д-р Силвия Чолакова - управител на медицински център към болница "Пирогов".

Засега не се променя графикът за разхлабване на мерките. Заболеваемостта се увеличава, но все още достатъчно плавно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пукнатини в асфалта на Лъвов мост само 5 години след ремонта
Пукнатини в асфалта на Лъвов мост само 5 години след ремонта
Каракачанов: Коалиция между ВМРО и БСП е невъзможна, с ДПС е забранено
Каракачанов: Коалиция между ВМРО и БСП е невъзможна, с ДПС е забранено