НОВИНИ

София осъмна с мръсен въздух

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:40, 23.02.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

София осъмна с мръсен въздух, като в момента най-мръсен е в районите "Разсадника", "Красна поляна" и "Орландовци". Завишени нива на прахови частици има и в кварталите "Хиподрума" и "Надежда". Нивата на замърсяване бяха най-високи около 1.00 часа тази нощ и на места достигнаха 10 пъти над позволената норма.

В момента замърсяването за София е около 3 пъти над нормата, средно за столицата. Извършват се извънредни проверки на промишлени, транспортни и битови източници на замърсяване с фини прахови частици.

Проверява се дали обектите извършват и нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Всеки ден в София се проверяват и строежите, дали спазват изискванията за чистота на територията на столицата.

В момента има активни 907 строежа. От Столичния инспекторат извършиха проверка на един от строежите в квартал "Надежда" и не бяха установени нарушения.

"От началото на годината до вчера сме извършили 471 проверки на строителните обекти, като са съставени 53 акта на физически лица и 41 акта на юридически лица. Най-често те са за липса на пътна строителна ограда и за замърсяване на околното пространство около строителната площадка", заяви инж. Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

Над 15 екипа извършват миене на столичните улици

Като превенция срещу мръсния въздух се извършва и ежедневно миене в столицата, когато времето позволява. Вчера се е извършило миене в 9 столични района, днес в 7, миенето продължава.

Освен в София, според европейската платформа Еър куолити, най-мръсен е въздухът в Бургас, Пловдив и Несебър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 18 градуса ще достигнат темперарутите днес
До 18 градуса ще достигнат темперарутите днес
Станаха ясни 24-тe участника на Европейското първенство по баскетбол през 2022 г.
Станаха ясни 24-тe участника на Европейското първенство по баскетбол през 2022 г.