НОВИНИ

Приятелката на Кристиан Николов: Той пи успокоителен чай преди катастрофата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 23.02.2021 (обновена)
6992
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, навлезе в съществената си фаза. Днес беше разпитана приятелката на подсъдимия Симона Цанкова. Тя се е возила на задната седалка в автомобила, управляван от Кристиан Николов по време на тежкия инцидент. Пред съда Цанкова описа Николов като отговорен и примерен.

Станаха ясни всички участници в купон за рождения ден на приятелката на подсъдимия Кристиян Николов. Празненството е било ден преди катастрофата. Започнало е още по обяд с опит за пикник на Витоша и е приключило след полунощ в дома на Николов.

Самата Цанкова разказа, че е купила няколко бутилки алкохол, но твърди, че подсъдимият не бил пил много - имал в ръцете си само една чаша с водка и вдигнал един шот. Втори вдигнал в края на купона и се твърди, че той го замаял по необичаен начин.

Разпитаха приятелката на Кристиан, обвинен за смъртта на Милен Цветков. Каква е нейната версия (СНИМКИ)

За пореден път Кристиан Николов запази мълчание пред медиите и влезе в съдебната зала, криейки старателно лицето си. Приятелката на подсъдимия Симона Цанкова също старателно пазеше лицето си от камери и фотографи.

Младата жена беше първият разпитан свидетел, тя се е возила на задната седалка на джипа, управляван от Николов, по време на тежката катастрофа.

Пред съда разказа, че предния ден са празнували нейния рожден ден. Решили първо да си направят пикник на Витоша, но заради епидемичните мерки полицаи им съставили актове и ги изгонили от планината.

Тогава купонът се преместил в дома на Николов и продължил до след полунощ. В един момент Кристиян споделил, че изпил шот, от който почувствал рязко замайване и предложил да си легнат. Преди сън обаче консумирал успокоителен чай и някаква успокоителна паста. Тях купувал от онлайн магазин.

На следващия ден първо ходили до апартамента на техния приятел Георги Иванов. Там прекарали времето следобед и тръгнали към заведение, където да хапнат.

Това се оказва и фаталното пътуване, завършило с тежката катастрофа.

В мощния джип Цанкова се возила на задната седалка и чела упътването на подарък, който получила. Помни, че чула Георги да вика, вдигнала поглед и последвал удар в колата на Милен Цветков.

Пред съда Цанкова обясни, че преди години Кристиан пробвал да пуши марихуана, не му харесала и не помни да е повтарял. Има и негативно отношение към наркотиците.

Според защитата е възможно марихуаната, амфетаминът и кокаинът да са попаднали в кръвта на подсъдимия без неговото знание, чрез последното питие.

Много е вероятно да е имало замесено именно в Йегермайстера нещо. Като дойде времето за експертизите, ще чуете какви са количествата. Не искам да ги коментирам сега, въпреки че много хора коментираха обстоятелства, свързани с делото преди то да е започнало, каза Константин Симеонов, адвокат на Кристиан Николов.

Обвиненият за убийството на Милен Цветков остава в ареста

Според адвоката на наследниците на Милен Цветков това е защитна теза на подсъдимия.

Пробите са взети около 21.30 ч. на 19 април, т.е. последствено след катастрофата. Дали някой го е видял да взема или не го е видял, ние не сме очаквали, че приятелката му, с която живее на съпружески начала ще каже обратното. Това няма никакво значение. Важна е обективната находка, каза Менко Менков, адвокат на наследниците на Милен Цветков.

Наличието на наркотици в кръвта на Кристиан Николов е един от основните аргументи на прокуратурата за доказването на евентуален умисъл в поведението на подсъдимия, което дава възможност да се иска по-тежко наказание.

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков карал с около 99 км/ч

Това ще бъде обект на обсъждане в цялото съдебно следствие, което предстои в момента. И в момента не е коректно и е прекалено рано да се обсъжда този въпрос, каза Иван Кучиев, прокурор в СГП.

В съдебна зала днес бяха разпитани всички участници в купона от вечерта преди катастрофата. Показания не даде само синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги. Той освен участник в забавата е и другият свидетел, возил се на предната седалка - до подсъдимия по време на катастрофата. Иванов обаче учи в Италия и адвоката му е уведомил, че ще посочи друга дата, на която може да се яви пред съда.

Има и още един ключов и спорен момент, свързан с наркотиците. При обиск, от дома на Кристиян Николов е иззет телефон, в който имало чат на тема купуване на наркотици и тяхното влияние при употреба. Според прокуратурата този телефон бил собственост на подсъдимия. Симона твърди, че Кристиян ползвал съвсем друг апарат и не знае на кого е намереният от разследващите телефон.

Интересни ще бъдат и разпитите на вещите лица работили по две експертизи - едната химическа, която би трябвало да каже какви са количествата наркотици в кръвта на Николов, а втората е съдебно-психиатричната, която трябва да отговори дали към момента на катастрофата подсъдимия е бил под влиянието на дрогата.

Днес Кристиян Николов за втори път изрази съболезнования към близките на Милен Цветков с думите, че не може да си представи какво им е, когато се връщат към случилото се. Поиска да бъде пуснат под домашен арест и подчерта, че няма да се укрие или да извърши престъпление. Съдът обаче отказа да отмени мярката "задържане под стража".

Сн. Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"
Скандал в Столичната община: Присвоил ли е евросредства кметът на "Красно село"
От Танзания до Триград - как пет деца спасиха детската градина в родопското село
От Танзания до Триград - как пет деца спасиха детската градина в родопското село