Д-р Маша Гаврилова: Децата в България пропушват твърде рано

от БНТ
09:28, 24.02.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Политическите сили, които са се регистрирали за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения за проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

Хората умират от сърдечносъдови заболявания, онкологични, белодробни, а тютюнопушенето е рисков фактор за тях. Това заяви в "Денят започва" д-р Маша Гаврилова от Коалицията за живот без тютюнев дим.

По данни на Световната здравна организация ежегодно 8 млн. пушачи губят живота си. Затова е наложително да се предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според д-р Гаврилова повишаването на акциза на тютюневите изделия и съответно поскъпването им, води до ограничаване на употребата им от младите хора, децата и по-възрастното население.

Електронните цигари са също толкова вредни, колкото и останалите изделия за пушене.

Много притеснени сме от данните, че в България момичетата пушат повече от момчетата. Това са бъдещите майки, които на възраст, в която искат да имат деца, са вече зависими, отбеляза д-р Гаврилова и допълни, че именно затова е призивът за предприемане на спешни мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Тревожни са данните, че децата в България пропушват твърде рано.

Над 20% са отказалите се пушачи, каза в заключение тя.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
25 март ще бъде последният работен ден на 44-ото Народно събрание
25 март ще бъде последният работен ден на 44-ото Народно събрание
Ирена Анастасова, БСП: Отдавна сме готови за избори
Ирена Анастасова, БСП: Отдавна сме готови за избори