НОВИНИ

Зелен ли е "зеленият коридор" за ваксинация във Враца?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 24.02.2021
Чете се за: 05:15 мин.
Още
Слушай новината

Слаб "зелен коридор" за ваксинация във Враца. Така изглежда ситуацията там, въпреки бързата организация за разкриване на имунизационни кабинети. След като бе въведен т.нар. "зелен коридор" досега са се възползвали едва около 300 души в областния град. Най-посещаван се оказва кабинетът в сградата на РЗИ. На ден там преминават до 30 човека.

След като бе въведено това понятие за ваксинация на хора, които не попадат в трета и четвърта фаза, са обособени пет кабинета на територията на града. Те обаче работиха само в почивните дни заради големия поток от пациенти.

Един от най-натоварения имунизационен кабинет, освен този в РЗИ, се очаква да бъде в болницата за белодробни заболявания, тъй като там "зеленият коридор" ще е седем дни от седмицата.

"Имаме и други пациенти с хронични заболявания, както знаем в пандемия сме, има и други инфекциозни пациенти. А в събота и неделя няма пациенти, така че спокойно гражданите могат да са сигурни, че ще бъде всичко наред и коридорът е напълно зелен", заяви пулмологът д-р Милка Бозова.

Днес в това лечебно заведение се ваксинираха едва двама човека. Като че ли повечето хора се доверяват на имунизационния кабинет в РЗИ-Враца, смятат медицинските екипи там, тъй като на ден преминават около 30 желаещи. От въведения "зелен коридор" се възползва и 61-годишният Георги Стоянов. Както се казва, за него "две мнения" по въпроса с ваксините никога не е имало.

"Аз съм отворен на тази тема, понеже и от грип всека година се ваксинирах и има ефект от цялата тая работа. Винаги съм мислил щом ми дойде ред и имам възможност да се ваксинирам. Прочетох това доколко е в тези листовки, които ни предлагат тук и какво да ме притеснява, аз нямам някакви странични заболявания, нямам и алергии, така че не мисля, че трябва да ме притеснява нищо. Дадоха ми едно талонче, казаха, че с това талонче трябва да ми направят втората ваксина и това е, няма някакъв друг документ", сподели Георги Стоянов.

Цветанка е на 74 г. и също е чакала дълго да стане възможно масовото ваксиниране.

"Аз съм го взела решението щом като казаха че ще има ваксини, само чаках да дойде момента. Така че ще действаме, за да бъдем добре и полезни вкъщи, най-вече за правнучетата", каза Цветанка Василева.

РЗИ-Враца вече раздаде всички флакони с ваксини на общопрактикуващите лекари. И както се казва, който дошъл - дошъл. Джипитата, които получиха дозите, вече са направили организация да започнат имунизация на своите пациенти.

Д-р Дилков е от с. Борован, като личен лекар ще поставя ваксини не само на своите пациенти, а и на хора, желаещи да се възползват от "зеления коридор".

"Вече сме решили да определим два дни в седмицата, примерно по два часа, защото първо един флакон е за 10 души, което значи, че ние трябва да подсигурим 10 души и без това после трябва да ги наблюдаваме 15 минути. След два, три дни втора серия и поетапно ще обхванем всички", каза д-р Даниел Дилков.

А желаещи за ваксинация с препарата на "Астра Зенека" не липсват.

"Тази сутрин телефонът ми не е спирал. Само днес съм записал 19 души. Правя сметка най-рано в четвъртък да започнем", сподели д-р Даниел Дилков.
- А вие ваксинирахте ли се?
Не! Никой не ме е потърсил, въпреки правените списъци от лекарския съюз.
- А Вие попитахте ли?
- Да, казаха ми да отида в Първа частна, което не ме устройва като вариант, затова ще ме ваксинира личният лекар - д-р Пенчев от с.Малорад в общата фаза. Те специализирани коридорчета за този, онзи някак не ми харесва. Ние сме равни на всички. Може да ми е остаряло мисленето, но така мисля. Не може ние да сме нещо над останалите. Ние живеем от тях, те от нас. Така виждам аз.

Повечето лични лекари от Враца започват имунизацията от утре, по определен график и списък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръководи дербито в Разград
Драгомир Драганов ще ръководи дербито в Разград
Лекарят на плувците: Станозололът вероятно е взет в края на декември
Лекарят на плувците: Станозололът вероятно е взет в края на декември