НОВИНИ

Какви са най-честите странични реакции след ваксина?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
13:00, 24.02.2021 (обновена)
51380
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
какви честите странични реакции ваксина

До 17:30 часа na 24 февруари данните показват рекордните 18 900 ваксинирани. През изминалото денонощие също имаше голям брой ваксинации - 17 163.

Официално до този момент у нас са ваксинирани 148 226 души. От тях 0,21% са заявили, че са получили някакъв страничен ефект. Само един човек от този процент е получил алергична реакция, но тя е отминала за по-малко от 24 часа.

КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ СТРАНИЧНИ РЕАКЦИИ?

ЗАЩО?

НЕЖЕЛАНА или ЖЕЛАНА реакция на тялото са тези симптоми?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че е трудно да определи тези реакции на организма като нежелани, тъй като те са съвсем очаквани. Във всяка от кратките характеристики на трите налични в България ваксини тези реакции на организма са определени като нормални.

"Всеки, който има дете и го е водил на имунизации, може да ви каже какво се получава обикновено след имунизация. Същото е и при тези ваксини - няма разлика. Най-често срещаните са леко грипоподобони, дали с някаква субфебрилна температура, дали с известна отпадналост - типичните леки признаци на грип, което всъщност е показател, че имунната система реагира и създава антитела. На мен ми е трудно да ги нарека нежелани реакции", каза доц. Ангел Кунчев.

5 важни стъпки преди да се ваксинирате

"Вие предизвиквате една възпалителна реакция в човешкия организъм, затова реагираме с температура, главоболие, отпадналост", казва и имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.


КОЛКО ВРЕМЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ПРОЯВЕНИТЕ СИМПТОМИ?

"До няколко дни след ваксинацията" - това е записано в кратките характеристики и на трите ваксини.

"Огромната част от тях са точно такива - бързопреходни, за няколко часа, развитие или на лека температура, или данни за типична грипна симптоматика. Един-единствен случай има на алергична реакция и то е не в тежка фаза. Овладяна в момента", допълва доц. Кунчев.

ЗАЩО НЯКОИ ХОРА ПРОЯВЯВАТ ТАКИВА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, А ДРУГИ НЕ?

Отговорът според специалистите е един единствен - различните организми отговарят по различен начин на ваксината. Няма как да се предвиди каква ще бъде индивидуална реакция на организма, но докато тя попада в очакваните странични ефекти - място за притеснение няма, уточняват специалистите.

ИМА ЛИ ВАКСИНА, КОЯТО ПО-ЧЕСТО ВОДИ ДО ГРИПОПОДОБНИ СИМПТОМИ?

Зададохме въпроса на специалистите, които отблизо следят процеса по ваксинация.

"Една ваксина като "Астра Зенека" е по ректогенна, дава повече такива реакции, но това не значи нищо. Тя е напълно равна с тези на "Пфайзер" и на "Модерна", казва акад. Петрунов.

Ако погледнем отново към кратките характеристики на трите ваксини, може да видим, че и за трите са направени обстойни проучвания, от които става ясно кои са най-честите нежелани реакции на организма и при кои възрастови групи:

На сайта на Министерството на здравеопазването са качени целите характеристики на ваксините:

"Пфайзер"/"Бионтех"

"Модерна"

"Астра Зенека"

Според имунолога акад. Богдан Кирилов изборът на ваксина не бива да става на база на слухове, а само след информирано взето решение:

"Тези трите ваксини, които в момента са в нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група болни хора със странични заболявания, така че всяка една от тях може спокойно да бъде използвана при всички категории болни и всички други здрави хора. Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване, съобразно кратката характеристика на ваксината, е по-подходящо да се имунизират с тази или друга ваксина."

Вижте още: Къде може да се ваксинирате

ПО-СЕРИОЗНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ?

Това е въпросът, на който нито един лекар в момента не може да отговори.

"Ние по-рано от края на 2022 година няма да знаем какъв ще е резултатът от късните реакции на една ваксина", допълва акад. Петрунов.


АКО ВЕЧЕ СТЕ ОТ ХОРАТА, ПРОЯВИЛИ НЕЖЕЛАНА РЕАКЦИЯ...

...е важно да сигнализирате за това като се свържете с Изпълнителната агенция по лекарствата. Само така общата картина за страничните ефекти от ваксината може да бъде по-ясна и по-обективна.

Това може да направите и през Единния информационен портал:

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА ВАКСИНИТЕ И ВАКСИНИРАНЕТО - ЗАДАЙТЕ ГИ ТУК.

НИЕ ЩЕ ПОПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сертификат за имунизация срещу COVID-19 се получава след втората доза
Сертификат за имунизация срещу COVID-19 се получава след втората доза
Определиха баскетболистите за "Мача на звездите"
Определиха баскетболистите за "Мача на звездите"