НОВИНИ

Ангел Кунчев: От над 110 000 ваксинирани, има само 153 сигнала за нежелани реакции, предимно грипоподобни

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 21.02.2021
5824
Чете се за: 04:17 мин.
Здраве
Слушай новината

При над 110 хиляди направени имунизации до момента, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част са точно типични грипоподобни симптоми. Един единствен случай има на алергична реакция, която е овладяна в кабинета. Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се срещна в Пловдив с Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

За реакциите доц. Кунчев даде пример с хората, които имат деца и знаят, че след всяка ваксина, може детето да вдигне температура. Най-често срещаните грипоподобни симптоми са показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела.

По думите му има логика преди имунизацията да се направи тест за антитела, но при хора, прекарали Ковид. В тази връзка ще се раздадат на РЗИ-тата тестове, които показват количеството на антителата.

Зелен коридор за имунизации е осигурен в няколко лечебни заведения в Пловдив. Днес работят пунктове в Първомай и Асеновград.

В цялата Пловдивска област са разкрити 14 действащи кабинети, каза още доц. Кунчев. Той увери, че всеки желаещ ще бъде обслужен.

"Истината е, че от този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари", каза още държавният здравен инспектор.

Вече е изчистен въпросът по документацията, която личните лекари трябва да попълват в информационната система, която прехвърля към системата на Ковид.

През март очакваме още половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса.

По думите на Кунчев минимум година след ваксината хората могат да разчитат на имунитет.

Той заяви, че няма съмнения в качествата на нито една ваксина. Включително и категорично ваксината на "Астра Зенека" може да се използва от хора над 65 години.

Кунчев предупреди за зараждане на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса.

Областният управител Дани Каназирева допълни, че от понеделник ще функционират 23 пункта на територията на областта - с три повече от обявеното от здравното министерство.

За град Пловдив дежурни са 7 лечебни заведения, както и ваксинационния кабинет в РЗИ.

Вчера е създадена организация с кметовете в областта, така че гражданите да имат достъп до ваксина възможно най-близо до дома си. Кабинетът в Карлово ще поеме и потока от община Сопот, в Раковски - от Брезово, в Хисаря - от Калояново, в Стамболийски - от Перущица и Кричим, в Асеновград - от Лъки и Куклен, в Пловдив - от Марица, Родопи и Съединение, а в Първомай - и от Садово.

"Тези кабинети ще работят и събота и неделя, няма да има върнати хора. Отделно от това през седмицата ще работят всички 23 пункта на територията на областта. Паралелно с това личните лекари от вчера започнаха да получават ваксината и ще се включат от утре", увери Каназирева.

Десетки пловдивчани от всички възрасти извиха от рано тази сутрин опашка пред РЗИ, за да се ваксинират. Още вчера здравната инспекция обяви, че организира свободна имунизация на желаещите, дори да не са записани предварително.

Днес в сградата на ул. „Перущица“ работят два пункта за поставяне на ваксини, а хората пред тях продължават да чакат ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" откриха първия денонощен кабинет за ваксинации
В двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" откриха първия денонощен кабинет за ваксинации
Здравният министър: Има готовност за денонощни кабинети за ваксинация
Здравният министър: Има готовност за денонощни кабинети за ваксинация