Франция иска багетата да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. За това се обяви още през 2018 година френският президент Еманюел Макрон, но едва сега правителството предприема конкретни стъпки. Багетата се "състезава" с цинковите покриви на Париж и винения фестивал в Арбоа. Министърът на културата Розлин Башло трябва да представи на Макрон своя избор до края на март.
Включването на френската багета в списъка на ЮНЕСКО е начин вкусният специалитет да бъде защитен от имитации, а познанието как се прави да се запази за следващите поколения. В това са твърдо убедени френските пекари.
"Хубаво е да защитим нашата багета, нашия занаят. Най-малкото като френската багета бъде призната за уникален и типично френски продукт, който другите страни не могат да правят", каза пекарят Жан-Ив Буийе.
За направата на печивото са необходими само четири съставки - пшенично брашно, вода, мая, сол. И майсторство. Вкусът ѝ може да се различава в отделните региони на Франция поради специфики на брашното, водата или температурата. Но едно е сигурно:
"За да е перфектна, багетата трябва да е добре закръглена, хрупкава и добре изпечена с ето такива шупли", каза победителят в конкурс за багети Махмуд М'Седи.
Традиционният френски хляб е неизменна част от трапезата на французите - всеки ден във Франция се продават по шест милиона багети, създадени от 33 000 пекари.