НОВИНИ

Ще бъде ли включена френската багета в списъка на ЮНЕСКО?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:49, 21.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Любопитно
Слушай новината

Франция иска багетата да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. За това се обяви още през 2018 година френският президент Еманюел Макрон, но едва сега правителството предприема конкретни стъпки. Багетата се "състезава" с цинковите покриви на Париж и винения фестивал в Арбоа. Министърът на културата Розлин Башло трябва да представи на Макрон своя избор до края на март.

Включването на френската багета в списъка на ЮНЕСКО е начин вкусният специалитет да бъде защитен от имитации, а познанието как се прави да се запази за следващите поколения. В това са твърдо убедени френските пекари.

"Хубаво е да защитим нашата багета, нашия занаят. Най-малкото като френската багета бъде призната за уникален и типично френски продукт, който другите страни не могат да правят", каза пекарят Жан-Ив Буийе.

За направата на печивото са необходими само четири съставки - пшенично брашно, вода, мая, сол. И майсторство. Вкусът ѝ може да се различава в отделните региони на Франция поради специфики на брашното, водата или температурата. Но едно е сигурно:

"За да е перфектна, багетата трябва да е добре закръглена, хрупкава и добре изпечена с ето такива шупли", каза победителят в конкурс за багети Махмуд М'Седи.

Традиционният френски хляб е неизменна част от трапезата на французите - всеки ден във Франция се продават по шест милиона багети, създадени от 33 000 пекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Има готовност за денонощни кабинети за ваксинация
Здравният министър: Има готовност за денонощни кабинети за ваксинация
Три златни медала за България от Балканиадата в зала в Истанбул
Три златни медала за България от Балканиадата в зала в Истанбул