НОВИНИ

Взривове на пътя към Кръстова гора, ремонтират 11-километров участък

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 24.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Затварят за ремонт пътя към Кръстова гора. Днес в 11-километров участък от Югово до Лъки бяха въведени допълнителни ограничения за движение. Всеки ден от понеделник до събота, в часовете между 10.00 и 13.30 ч. и от 14.30 до 17.00 ч., там ще се извършват взривни дейности. Пътят не е ремонтиран от 50 години и това е първата му рехабилитация.

Заради предстоящите взривове още в 10.00 часа отклонението от главния път Асеновград – Смолян към Лъки и Кръстова гора беше затворено за движение.

Хората, които не знаеха за ремонта, попаднаха в затруднение. Други предпочетоха обиколния маршрут, който удължава пътуването до няколко малки населени места в Родопите с 60 километра. В 13.30 ч. следобед ограниченията бяха свалени. За час колоната от автомобили беше пропусната преди отново движението да бъде спряно.

"Този прозорец го правим в 13.30 часа, защото има учители, има автобусни линии, които да могат да минават свободно. Максимално да облекчим трафика и се извиняваме на хората, че трябва да ни търпят. Такова е трасето, че няма как да направим ремонт, без да направим това спиране на движението", заяви техническият ръководител Алберт Гаджалов.

Специалисти взривяват скалите, за да се разшири и преасфалтира пътят, който обслужва, както хората от селата в община Лъки, така и мините за добив на оловно-цинкова руда.

"По два пъти на ден вдигаме шум – преди обяд извършваме едно взривяване, с цел да може да се разчисти пътят и след обяд извършваме второ взривяване", добави инж. Бехти Паликаров, ръководител на взривните дейности.

Ограниченията за движение по трасето са в сила от днес до 15 март. От фирмата изпълнител смятат, че ремонтът може да продължи и до края на месеца, защото, освен разширяване на пътя, в проекта се е предвижда по цялата 30-километрова отсечка да се санират мостовете, да се прегледат подпорните стени и да се монтират обезопасителни съоръжения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксините свършиха на места, връщат пациенти за други дни
Ваксините свършиха на места, връщат пациенти за други дни
Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа
Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа