НОВИНИ

След скандала за парите: ДБ свали доверието си от кмета на "Красно село"

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:55, 24.02.2021
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

Петима души от администрацията на район "Красно село" са получили около 41 000 лева от май до декември миналата година по проект "Патронажна грижа". Кметът на района е получила 7600 лева. До признанието се стигна след скандал в ефира на БНТ между Росина Станиславова и председателя на финансовата комисия в Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Сериозен скандал и силен отзвук предизвика вчерашният отказ на кмета на район "Красно село" да отговори дали и колко пари са получавали тя и нейният екип по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания".

След като снощи пред БНТ Росина Станиславова заяви, че е получила около 7600 лева, днес не скри, че е горда от решенията, които е взела, и резултатите, които е постигнала по отношение на проекта.

Стигна се до снемане на политическо доверие от партията, която тя представлява, както и до проверки от страна на управляващия орган на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по която се осъществява проектът.

Председателят на финансовата комисия към Столичния общински съвет, откъдето тръгна скандалът, определи проблема като морален, а кметът на района - като манипулация.

Скандал в ефир между кмет и общински съветник: Има ли злоупотреба с евросредства в район "Красно село"

Снето политическо доверие и разпоредени проверки. Това е резултатът ден след скандала заради съмненията за злоупотреба с европейски средства. По думите на кмета на район "Красно село" това е един от най-успешните проекти, реализирани по тази програма с 36 000 отделни поръчки.

Росина Станиславова, кмет на район "Красно село", каза: "Индикативният брой на потребителите е 230, а ние сме обслужили 510 лица, т.е. преизпълнили сме два пъти проекта".

Председателят на финансовата комисия в СОС Георги Георгиев каза: "Получил съм на информация как е изпълнен проектът, имам два аспекта - първият как е изпълнен проектът. На него имам отговор, доставени са толкова килограма храна, на толкова брой хора. Вторият ми въпрос е какви са финансовите аспекти, т.е. да ми дадат отчет за изпълнението на проекта".

По думите на Станиславова, ако председателят на комисията е поискал информация за получени средства, без да се уповава на жалба, то е щял да я получи незабавно.

Георги Георгиев заяви: Тук въпросът е следният, на който аз не получавам отговор: Сключила ли е договор със себе си кметът на района, има ли конфликт на интереси?

Росина Станиславова отвърна: Веднага отговарям. Първо това, което говори, отново е манипулация. Отговарям ви конкретно. Аз съм ръководител на европейски проект и ако г-н Георгиев разбираше от тази материя, щеше да знае, че ръководителите на проектите имат заложени бюджети за управление. Моят управленски екип е от 5 човека.

Георги Георгиев: Кой определи г-жа Станиславова за ръководител на проекта?

Росина Станиславова: Искате ли аз да отговоря или искате вие да говорите?

Георги Георгиев: Сама ли се определихте, то това е... там е тайната?

Росина Станиславова: Дали случайно знаете, че аз съм кмет на район "Красно село"?

Георги Георгиев: Категорично, известно ми е от четирите писма.

Росина Станиславова: По смисъла на това нося изцяло отговорност за всичко. В тази връзка, когато няма капацитет изграден в администрацията, който да ръководи такива проекти и досега такива проекти не са правени, няма друга логика освен кметът да поеме нещата в свои ръце и да бъде ръководел на този проект.

Георги Георгиев: Съгласен съм, но трябва ли да получава допълнителни пари, това е въпросът? Не знам дали има законово нарушение или морално?

Росина Станиславова: Въпросът не е в това дали трябва или не трябва, има правила, ЕС е създал правила.

Георги Георгиев: Правилата не казват, че трябва районният кмет да получава пари за работа по този проект.

В "Денят започва" Станиславова заяви, че брутното ѝ възнаграждение като кмет е 2400 лева с осигуровките.

Георги Георгиев заяви: И сте получили 7600 лева за тази допълнителна работа, която...

Росина Станиславова: За целия период, защото това беше интерпретирано малко различно, че съм ги получила на месец. За целия период това е брутната сума, която съм получила.

Георги Георгиев: Ето, ако ми бяхте отговорили преди един месец в писмо, щяхме да имаме тази информация.

Росина Станиславова: Ама няма нужда, няма да се поддаваме на вашите манипулации.

От "Демократична България" заявиха, че оттеглят политическото си доверие от Росина Станиславова. От партията призоваха за пълен одит на приложението на програмата във всички софийски райони.

"Демократична България" оттегля доверието си от кмета на район "Красно село"

Те настояват резултатите да бъдат публични. В позицията се посочва още, че кметът на район "Красно село" е създала морално недопустим прецедент, като е определила себе си за ръководител на проект и е получила допълнително заплащане.

Тази сутрин ръководството на коалицията призова Станиславова да намери начин да възстанови взетите от нея средства. След като тя не е направила това, "Демократична България" дарява същата сума на SOS детски селища.

От социалното министерство заявиха, че е започнала проверка. Ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма сезира Агенцията за държавна финансова инспекция и Главната инспекция по труда. Те трябва да кажат има нарушения ли при управлението на проекта.

Проверки ще има във всички 17 столични района, които предоставят услуги по проекта. Проверка прави и Столичната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа
Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа
Втори опит за начало на делото за катастрофата с участието на Местан
Втори опит за начало на делото за катастрофата с участието на Местан