НОВИНИ

Ресторантите отварят при 50% капацитет, с работно време до 23.00 часа

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:02, 24.02.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

От 1 март всички ресторанти и заведения за хранене могат да отворят при 50% капацитет и с работно време до 23.00 часа. Нощните заведения ще могат да отворят от първи април. Новината съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след среща на здравните власти и ресторантьорския бранш.

Всички ресторанти, извън хотелите, могат отново да посрещнат клиенти с настаняване на първи март при спазване на противоепидемичните мерки. Тогава ще бъдат пуснати и организираните събития - конгресният и конферентният туризъм.

При тях капацитетът ще е с до 30%. Екскурзиите и пакетните пътувания също ще могат да се осъществяват от 1 март, като ще има ясни правила по отношение на медицинските и здравните изисквания за самите туристи в автобуса, ваксиниране или да имат необходимите антигенни резултати, антитела.

Ресторантьорският и туристическият бранш останаха доволни от срещата в здравното министерство, макар че не получиха гаранция, че няма да има следващо затваряне. За туристическия бранш се постигна единно решение за ваксинация на туристическия сектор.

Препоръката е заетите в сектор "Туризъм" да се ваксинират, за да може преди да започне активният летен сезон да се внесе едно спокойствие.

От асоциацията на заведенията също апелират служителите си да се ваксинират.

Управляващите спазиха обещанието си. Още на 14 февруари премиерът заяви, че на първи отварят ресторантите, а тази сутрин това беше и официално потвърдено.

"С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения", каза Бойко Борисов.

Както и преди последното затваряне, така и сега заведенията ще мога да използват 50% от капацитета си, на масите ще могат да сядат до 6 човека, а работното време до 1 април ще е е 23.00 ч.

"Ние не знаем какво ще се случи, но силно се надяваме да няма нова вълна и да няма ново затваряне, такава гаранция обаче не може да бъде дадена. Това, което е много важно да се знае, че контролът ще бъде изключително завишен", каза министърът на туризма Мариана Николова.

Част от заведенията използваха периода, докато са затворени, за да направят ремонт, в момента повечето чистят и подреждат и нямат търпение да отворят на 1-ви.

"Една част е готова, една част още се подготвя, дали ще отворят всички на 1-ви не е толкова важно. Колегите са много щастливи, надяваме се скоро да отмине това нещо, да отворят и нощните заведения на 1 април, после идва и лято", каза Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

От 1 март отпада и забраната за организирани пътувания в страната. Организираните посещения зад граница пък ще бъдат разрешение от 1 април. В заповедта на здравния министър ще пише, че редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите, а работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно.

"Към всички колеги, да кажем апел да се ваксинират, защото е много важна мярка, която пази колегите в туристическия сектор , пази и потребителите, клиентите, туристите", каза Полина Карастоянов, изпълнителен директор на националния борд по туризъм.

Конгресният и събитийният туризъм може да започнат от 1 март.

В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взривове на пътя към Кръстова гора, ремонтират 11-километров участък
Взривове на пътя към Кръстова гора, ремонтират 11-километров участък
След скандала за парите: ДБ свали доверието си от кмета на "Красно село"
След скандала за парите: ДБ свали доверието си от кмета на "Красно село"