This is a modal window.
Заведенията в страната отварят от утре. Посещенията в тях ще се извършват при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 процента заетост на местата, както и с ограничения в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на ресторантите се затяга и контрола.
Ресторантите в големите градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има ресторанти по Черноморието, в малките населени места, които няма да отворят сега, а ще го направят с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от собствениците са притеснени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени отново.
Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане вече са подготвени през маса в очакване на клиенти.
"Имаме редовни клиенти, които нямат търпение да отворим, за да се върнат отново и да ги зарадваме с нашето меню. Тук поне ще са на разстояние един от друг, ще са само познати и семейства", каза Илия Йорданов - уравител на ресторант в Пловдив.
По време на официалното затваряне кухнята не е спирала за работи. Целият наличен персонал е тук и днес, за да подготви заготовките за утрешното меню. Вече са факт и първите резервации.
През последните три месеца доставките по домовете стигат 10 процента от обичайния оборот на ресторанта. От утре обаче клиентите ще могат да дойдат на място. В салона ще се ползват само 50 процента от местата, а на маса могат да бъдат настанени настанени по шест човека. На семейните тържества могат да се съберат до 15 души.
"Детските кътове сме ги оборудвали с UV лампи, имаме отделно бактерицидни филтри, които постоянно филтрират въздуха, имаме хубави вентилационни системи нагнетателни и смукателни", уточни Юлиян Алексиев - собственик на ресторант в Пловдив.
Оптимизмът в бранша обаче е умерен.
"Докато капацитетът на заведенията ще бъде на 50%, означава, че особено първите един-два месеца ще имаме проблеми. Но от друга страна е добре да започне да се работи, защото това колело трябва да се завърти", смята Михаил Николов, собственик на сладкарница във Варна.
"Лично аз отварям със смесени чувства. Знаем каква е ситуацията, покачващи се бройки, има някаква несигурност във всички нас. Отваряме без никакви поети гаранции, че няма да има трето затваряне", каза Юлиян Алексиев.
Още утре започват и засилени проверки, не само от здравните власти, но и от БАБХ, които ще следят за качеството на предлаганите продукти.
Екип на "По света и у нас"