НОВИНИ

20% от ресторантьорите са във фалит след последните 3 месеца

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:09, 28.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са икономическите загуби за ресторантьорите и колко от тях се готвят да отворят?

Ресторантите вече са готови за отваряне утре. Продуктите са купени, но според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това тримесечно затваряне голяма част от готвачите и сервитьорите са се преквалифицирали и вече имат съвсем друга работа.

Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 000 компании, в които работят над 50 000 души.

В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на 1 февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.

Какво показват цифрите

Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20% от работещите заведения в сектора до фалит.

От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20% от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30% от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.

Най-големият проблем пред 20 000 малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията им са, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксините в УМБАЛ "Св.Анна" се изчерпаха
Ваксините в УМБАЛ "Св.Анна" се изчерпаха
Висока избирателна активност на местния референдум в Обзор
Висока избирателна активност на местния референдум в Обзор