Какви са икономическите загуби за ресторантьорите и колко от тях се готвят да отворят?
Ресторантите вече са готови за отваряне утре. Продуктите са купени, но според собствениците най-големият проблем е намирането на персонал. При това тримесечно затваряне голяма част от готвачите и сервитьорите са се преквалифицирали и вече имат съвсем друга работа.
Ресторантьорите на практика са икономически сред най-пострадалите през последната година сектори у нас заради пандемията. В този бизнес в България има над 20 000 компании, в които работят над 50 000 души.
В края на януари тази година недоволството им прерасна в протест пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на 1 февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, но имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения, въпреки забраните.
Какво показват цифрите
Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят само с доставки на храна по домовете, което доведе до големи икономически загуби за тях. По техни груби изчисления ограниченията са довели над 20% от работещите заведения в сектора до фалит.
От Асоциация на заведенията съобщиха, че 20% от малките заведения вече не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30% от персонала в ресторантите се е преквалифицирал.
Най-големият проблем пред 20 000 малки фирми в сектора е липсата на яснота в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията им са, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.