НОВИНИ

Половината от новата доставка на "Астра Зенека" отива при общопрактикуващите лекари

Николай Минков
от Николай Минков
19:10, 28.02.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Нова пратка с 52 800 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигна в България. Новите количества идват, след като преди дни от компанията обявиха, че имат затруднения да произведат предварително договорените с Евросъюза количества. Въпреки това, властите у нас уверяват, че ваксинационната програма върви добре.

Веднага след пристигането на доставката започна разпределението на ваксините към РЗИ-тата в страната. Част от тях бяха предназначени за личните лекари. На много места се извиха опашки от джипита. Премиерът Борисов пък разпореди да се пуснат "зелените коридори". По-късно районните здравни инспекции получиха и инструкции от шефа на ваксинациониня щаб.

Малко след 8 часа тази сутрин, с полицейски ескорт, хладилен тир достави 52 800 дози от ваксините на "Астра Зенека".


Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов каза: "В момента ваксинационната програма върви изключително добре. Всички 28 РЗИ-та ще получат от тази ваксина към момента, както и 50% от общопрактикуващите лекари. Благодарение на организацията в момента са ваксинирани над 210 хиляди българи, които е един наистина голям процент, над 3%."

Здравният министър, обясни как ще стане разпределението на новата доставка, докато с премиера инспектираха реновирано детско отделение в "Пирогов".

Костадин Ангелов каза: "От 6.30 часа всички РЗИ-та с колите чакат да бъдат разпределени. Те ще бъдат разпределени в в зависимост от движенията по фазите в съответните здравни инспекции. Интересът е изключително голям. 50% от тези ваксини ще дадем на общопрактикуващите лекари. Това се разбрахме с тях, така че и за тези, които в момента са дошли, има много желаещи".

Премиерът призова с количества от новата доставка да бъдат възстановени "зелените коридори".

Бойко Борисов каза: "Възстановете тези няколко дни, докато дойде 8-и март, за следващата доставка, която имаме. Защото утре идват 22 000 от "Пфайзер". И тях ще ги пазите за РЗИ-тата и за СИК-овете и РИК-овете".

Шефът на Агенцията по лекарствата увери, че вече има достатъчно ваксини, за да започне още днес имунизацията на включените от 1-ва до 4-та фаза. Не е застрашена и втората доза, тъй като за РНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" тя се пази.

Богдан Кирилов - директор на ИАЛ: "По отношение на оксфордската ваксина, тъй като по кратката характеристика е заложен доста по -широк интервал, между 4 и 12 седмици, препоръката на Ваксинационния щаб бе втората доза да бъде поставена на 10-та седмица, което позволява и всички постъпващи в страната дози на този етап да бъдат поставени".

Държавата е подготвена да действа и при свиване на доставките.

Богдан Кирилов допълни: "Сценарият, по който работим в Националният ваксинационен щаб, е за намаление с 50% и за второ тримесечие на количествата, така че да може да бъде гарантирана и втората доза."

Общопрактикуващите лекари в страната ще получат половината от доставените днес ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнения за манипулации на местния вот в Мъглиж
Съмнения за манипулации на местния вот в Мъглиж
Какво се случва с училищата в малките населени места, които са продадени?
Какво се случва с училищата в малките населени места, които са продадени?