НОВИНИ

Борисов: Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават

bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 28.02.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възстановяване и обновяване не спира", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението му в храмовете в област Перник, чието изграждане и реставрация са подпомогнати от държавата. Премиерът акцентира върху огромната подкрепа на правителството през годините за църквите и манастирите в България.

"В района има над 7 манастира и 20 църкви и ги започнахме от нулата, бяха разрушени и изоставени, а сега каква Света Обител е", отбеляза премиерът Борисов в Гигинския манастир "Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян" край с. Гигинци, община Брезник.

При посещението си в Жаблянския манастир "Св. Йоан Предтеча", за чийто ремонт миналия месец правителството отпусна 200 000 лева, премиерът Борисов напомни, че по време на пандемията България не затвори храмовете за вярващите.

Министър-председателят посочи също, че преди дни кабинетът одобри над 3.5 милиона лева за ремонт и доизграждане на църкви, като по-голямата част от средствата са за реставрация на храмове в община Кюстендил. В рамките на посещението на премиера в Жаблянския манастир стана ясно, че пътят до манастира ще се чакълира и по този начин ще се улесни достъпа до него.

"Правим много манастири и църкви, но и джамии, и главният мюфтия също отиде да се ваксинира и подкрепи ваксинационния план", заяви премиерът Борисов при посещението в Пещерския манастир "Св. Николай Летни".

Министър-председателят изтъкна, че когато е необходимо и в името на здравето на хората, религиите и науката си помагат.

Пещерският манастир е частично обновен със средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и е с изградена екопътека по линия на трансграничното сътрудничество България-Сърбия.

В рамките на разговора на премиера с църковното настоятелство на манастира беше отбелязано колко е важна подкрепата за ремонта на църкви и манастири по линия на европрограмите, припомнени бяха и проблемите с европейските средства при предходни правителства. "Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете заминават", отбеляза Борисов.

"Уникална красота. Интересът на хората с основание е толкова голям към това място", изтъкна премиерът Борисов в Земенският манастир "Свети Йоан Богослов". Манастирът е построен през XI век и един от най-старите паметници на средновековната българска архитектура и изобразително изкуство.

"„Без Господа нищо не може да се направи. Толкова много църкви и манастири има. Тук помогнахме за камбанарията", заяви премиерът Борисов в Смировдолския манастир "Св. Пантелеймон". Камбанарията е изградена с отпуснати от държавата средства в размер на 50 000 лева.

Премиерът Борисов посети също и Горноврабченския манастир "Свето Възнесение Господне", който e основан през XIV-XVI в.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха отвлечените 317 ученички в Нигерия
Освободиха отвлечените 317 ученички в Нигерия
Започват проверки за състоянието и регистрацията на пчелните семейства
Започват проверки за състоянието и регистрацията на пчелните семейства