НОВИНИ

САЩ одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:34, 28.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати одобриха използването на ваксината на "Джонсън и Джонсън". С нея могат да се имунизират хора над 18-годишна възраст. Очаква се препаратът да получи европейски сертификат в средата на март.

13 месеца след като в САЩ беше регистриран първия случай на COVID-19, страната включва трета ваксина в борбата с вируса.

Предимствата на ваксината на "Джонсън и Джонсън" пред препаратите на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна" са, че се поставя само една доза. Също така ваксината може да бъде съхранявана няколко месеца в обикновен хладилник, което я прави по-евтина и улеснява доставките.

Тя, обаче, дава 85% ефективност в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19 и 66% - при умерени симптоми. Ваксината е тествана на около 44 000 доброволци в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Такива мащабни изпитания не са правени при другите препарати.

Много малко странични ефекти са наблюдавани при тестовете. Очакват се, обаче и още изследвания. Не е ясно дали ваксината на "Джонсън и Джонсън" предотвратява разпространението на вируса. Неизвестно и колко дълго ще трае имунитета.

Първите доставки в Съединените щати се очакват още утре.

"Джонсън и Джонсън" обявиха, че целта им е да доставят 20 милиона дози до края на март", каза Джеф Зинтс, координатор в Белия дом за борба с COVID-19.

До края на юни компанията трябва да достави в Съединените щати общо 100 милиона дози. Досега около 14% от населението на страната е ваксинирано срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубинец донесе четвърта титла за България от Купа "Странджа"
Кубинец донесе четвърта титла за България от Купа "Странджа"
Даниел Асенов за трети път спечели златото на Купа "Странджа"
Даниел Асенов за трети път спечели златото на Купа "Странджа"