НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 28.02.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" вицепрезидентът Илияна Йотова. На този фон, се отварят заведения, допълни тя.

Вицепрезидентът отправи критика по повод ваксинационния план у нас.

Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми, категорична е Йотова.

Спират „зелените коридори“ до пристигането на още ваксини

Другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания, допълни още Йотова.

За мен не е достатъчно да видим две голи ръце - било то на министъра или директори на болници. Поне три предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува, категорична е Йотова.

Има един неприятен факт - страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини, каза тя. Заяви, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето.

Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър, убедена е Йотова.

Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепа, заяви вицепрезидентът.

Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение, категорична е Йотова.

През всички тези 4 години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това което обещавахме на хората, не сме се променили, допълни тя.

Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек, смята Йотова.

Всеки ни казваше - иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак, категоричен е вицепрезидентът.

Според нея, има два много важни въпроса пред страната ни - как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дърво падна в Градската градина в Благоевград
Дърво падна в Градската градина в Благоевград
Почина кметът на Загреб Милан Бандич
Почина кметът на Загреб Милан Бандич