НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Има много неизвестни около този коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 28.02.2021
18967
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги могат да бъдат изпуснати от контрол, отчитайки опита на другите държави. Затова се взимат много сериозни и строги мерки. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.

Неговото притеснение е, че с отпускането на мерките у нас от утре и склонността на българите да не се съобразяват с наложените правила, вероятността на случаите на заразените и смъртните случаи да се увеличат, е голяма. Той обаче изрази надежда, че при данни за увеличаване на заразените, мерките отново ще бъдат затегнати.

Проф. Начев посочи, че е важно да се прави баланс между икономическото развитие на една страна и баланс между здравното състояние на населението. Когато се отиде само в едната посока - това винаги е грешка.

Директорът на болница "Света Екатерина" подчерта, че коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие. Има много неизвестни около този вирус - не е ясно защо при едни пациенти засяга едни органи, а при други - съвсем различни.

Светът досега не се е сблъсквал с подобен вирус, който нанася толкова сериозни поражения. Вирусът влияе на две структури на сърцето - на самите клетки на мускула на сърцето и на проводната структура, в резултат на което се появяват ритъмни нарушения.

Сърцето е първият орган след белия дроб, който търпи най-сериозни поражения, отбеляза проф. Начев.

Проф. Начев заяви, че не е нужно преболедувалите коронавирус да се ваксинират. Редно е да се проследи нивото на антителата и клетъчния имунитет и тогава да се предприема такова действие.

По думите му, досега няма достатъчно информация за ваксините и в това се корени страхът на хората. Той обаче призова хората да се ваксинират, за да се предпазят от вируса и да се спре разпространението му.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров: Аз съм грешката и комплекса на Каракачанов и Симеонов
Сидеров: Аз съм грешката и комплекса на Каракачанов и Симеонов
Здравният министър: До обяд решаваме дали да пуснем "зелен коридор" за ваксините
Здравният министър: До обяд решаваме дали да пуснем "зелен коридор" за ваксините