НОВИНИ

Лидерски сблъсък на изборите: Борисов срещу Нинова в София и Пловдив

Александър Марков
от Александър Марков
19:26, 28.02.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Остават дни до старта на предизборната кампания. Вече официално - лидерски сблъсък на изборите през април ще има в София и Пловдив. Премиерът Бойко Борисов повежда листи на ГЕРБ в двата града и ще се изправи срещу Корнелия Нинова от БСП.

Лидерската битка на тези избори се очертава в столицата и Пловдив. Бойко Борисов повежда листата в 25 МИР в София и 16 МИР-Пловдив град. И на двете места срещу него е лидерът на БСП Корнелия Нинова. ВМРО залагат на Искрен Веселинов.

Сред по-знаковите лица, които влизат като водачи на листи на ГЕРБ, са социалният министър Деница Сачева, която повежда листата на партията в Добрич.

Здравният министър Костадин Ангелов повежда листите на ГЕРБ във Велико Търново и Варна. В морската столица Ангелов се изправя срещу лидера на "Воля" - част от "Патриотичната коалиция Воля - НФСБ", Веселин Марешки, Борислав Гуцанов от БСП, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и доц. Атанас Мангъров от АБВ.

Транспортният министър Росен Желязков е другият от ГЕРБ, който също повежда две листи - в Благоевград и 24 МИР-София.

В област Пловдив ГЕРБ издигат сегашния областен управител Дани Каназирева, която на местните избори се изправи срещу кандидатите на партията. Водачи на листи там са още Манол Генов от БСП и Владимир Кисьов от ВМРО.

В Плевен ГЕРБ залагат на проф. Григор Горчев, листата на ВМРО води лидерът на воеводите Красимир Каракачанов, а БСП - проф. Румен Гечев.

В Бургас Любен Дилов ще поведе листата на партията. Срещу него са лидерът на НФСБ - част от "Патриотичната коалиция Воля-НФСБ" Валери Симеонов, Петър Кънев от БСП и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Гражданско сдружение ДЕН ще подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори

Премиерът вече заяви, че според него след изборите трябва да бъде избрано стабилно правителство. ГЕРБ получи подкрепа от гражданското сдружение ДЕН на бившия земеделски министър Мехмед Дикме.

Бойко Борисов заяви: "Всички искат да влизат в Парламента, ама иска да влезе и не знае защо иска да влезе. Едните искали да са опозиция, да ги чуват. Ама смисълът на едно състезание, както във всеки един спорт, е да станеш първи, втори, трети. За да може да покаже това, което можеш, или хората да ти повярват на програмите".

По думите му близо 60 млрд. ще получи България от ЕС в следващите години за следкризисното възстановяване от пандемията.

Бойко Борисов каза още: "Планът за възстановяване - трябват изключителни експерти, защото има финансов ресурс, но трябват написани проекти, програми и да ги защитим там, сиреч държавата трябва да изсмука най-доброто, което има от себе си като потенциал в едно стабилно правителство".

Външният министър Екатерина Захариева ще води листата на ГЕРБ в Пазарджик, вътрешният Христо Терзийски - в Кюстендил, зам. регионалният министър Николай Нанков - в Ловеч, председателят на Парламента Цвета Караянчева - в Кърджали, а вицепремиерът Томислав Дончев - в Габрово. От партията на Бойко Борисов съобщиха още, че пълните листи на ГЕРБ ще бъдат регистрирани в Районните избирателни комисии утре.

Доц. Атанас Мангъров, д-р Пламена Заячка и Христо Колев са водачите на листите на ПП АБВ.

Румен Петков от АБВ каза: "В листите ни са хора, които са доказали професионално себе си, хора, които са доказали способността си да защитават националния интерес, да защитават обществения интерес".

Много от водачите на листи на ВМРО са популярни лица от шоу бизнеса, а на формацията на Слави Трифонов - сценаристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдийски гаф не позволи на ЦСКА 1948 да победи Левски
Съдийски гаф не позволи на ЦСКА 1948 да победи Левски
Съмнения за манипулации на местния вот в Мъглиж
Съмнения за манипулации на местния вот в Мъглиж