НОВИНИ

Пълни ресторанти и заведения в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:09, 01.03.2021
11085
Чете се за: 05:27 мин.
Бизнес
Слушай новината

Ресторантите и заведенията за хранене у нас отвориха врати за първи път тази година. Посещенията в тях ще бъдат при строги правила.

Към 20.00 часа голяма част от заведенията на столичния булевард "Витоша" са пълни с хора. Макар с ограничения днешният ден се оказа дългоочакван празник не само за ресторантьорите, но и за клиентите.

В последните седмици имаше доста случаи на заловени от здравните инспектори частни партита и незаконно работещи заведения въпреки забраните. Сега заведенията отново могат да работят, но при спазване на строги мерки.

Заведенията ще работят при капацитет от 50%, персоналът ще носи маски, а дезинфектанти има почти на всяка крачка. Най-голямото притеснение в сектора е, че при евентуално влошаване на ситуацията около коронавируса отново могат да бъдат затворени.

Нов месец, ново начало, а в някои ресторанти освен познатите до момента противоепидемични мерки, като маски и дезинфектанти, има и още.

"Новост при нас е дигиталното меню, което се сканира с телефона от клиента и по този начин ограничаваме контакта с клиента, като не се предава хартиен носител, за да не се разнасят допълнителни зарази", каза сервитьорът Марина.

Спазването на дистанцията е задължително, а помещенията се дезинфекцират на всеки час.

"Разпределението на масите е двойка, четворка, спазваме абсолютно цялото отстояние, което се изисква от закона и няма как да бъдат разположени повече хора от това, максимум капацитетът са 6 човека", каза управителят на ресторант Кристина Асенова.

Затварянето на заведенията за три месеца е наложило и преквалифициране на много хора в бранша.

"Като цяло има доста голям недостиг на персонал, около 20 процента въобще няма да отворят, така че нека да мине месец - два и ще правим тогава изчисления колко са всъщност загубите и най-вече загуби на работна ръка", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Маргарита Вълкова попада в тези 20%. В ресторантьорския бранш е от 17 години. Докато нейни колеги посрещнаха днес първите си клиенти, нейното заведение в Бургас остана затворено. Причината - притеснява се от липсата на достатъчно оборот.

20% от ресторантьорите са във фалит след последните 3 месеца

"Ако отворим това, което аз виждам като картина пред себе си, е клиенти, които ще пият по едно кафе да речем в рамките на 2 часа само и само да се видят с приятели, а тук в нашия бизнес разходите са безкрайно много, за да си позволим да разчитаме на някакви дребни приходи", каза собственикът на заведение Маргарита Вълкова.

От бранша се страхуват и от обявяването на трети локдаун, който ще бъде пагубен за бизнеса им. Освен това се притесняват и за служителите си, които в момента са на борсата.

Снимки: БГНЕС

"Смятам, че към момента е по-добре за моя екип да имат тази финансова сигурност, отколкото да отворим заведението днес, да излъжа хората си, че ще имам възможност да им плащам парите, защото ако нямам оборот, няма откъде да дойдат тези пари", каза собственикът на заведение Маргарита Вълкова.

На този фон в Благоевград има глад за кадри в бранша. Като управител на заведение Радослав Митрев от няколко седмици е пуснал обява за набиране на персонал, но и до днес няма нито един желаещ.

Най-нетърпеливите клиенти вече изпиха първото си кафе след отваряне на заведенията (Снимки)

"За жалост персоналът е един от най-големите проблеми в нашия сектор. Както и при мен има напуснали, сменили професията, търсим, набираме хора. Лично при мен напуснаха трима човека от сервитьорите. Причината е единствено главно оставането без работа и намирането на друго поприще. За радост си намериха в стабилни сектори", каза управителят на заведение Радослав Митрев.

От ресторантьорския бранш, който претърпя големи икономически загуби през последните месеци, се надяват да не се стига до поредно затваряне на заведенията.

Опасенията на клиенти, че в заведенията може да се предлага храна със застояли продукти, доведоха до проверка от Агенцията за безопасност на храните в цялата страна. От там ще се следят да не се предлагат храни с изтекъл срок на годност и с неясен произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Обзор и близките села са "за" отделянето на града
Жителите на Обзор и близките села са "за" отделянето на града
Пуснаха "зелените коридори": Има ли достатъчно ваксини (ОБЗОР)
Пуснаха "зелените коридори": Има ли достатъчно ваксини (ОБЗОР)