НОВИНИ

До края на март ще има предложение за "дигитални зелени паспорти" в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 01.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия ще представи до края на март законодателно предложение за създаването на ваксинационните сертификати, които ще се наричат "дигитални зелени паспорти". Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Целта на новите "дигитални зелени паспорти" е да се улеснят пътуванията в ЕС, а не да се стига до дискриминация.

По време на обсъждането днес, българският министър Марияна Николова заяви, че подкрепя въвеждането на тези паспорти, но те не трябва да ограничават свободното придвижване на хората.

Марияна Николова: Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани

Паспортите ще съдържат информация дали дадено лице е ваксинирано, а ако все още не е - какви са резултатите от PCR теста или информация, че се възстановява след COVID-19. Тази стандартизирана информация ще бъде достъпна от всички страни на ЕС.

Еврокомисията ще представи законодателната рамка за използването им на 17 март.

"Ако искаме ковид сертификатите или дигиталните зелени паспорти да влязат в сила до лятото, държавите членки трябва да побързат с подготовката и внедряването им. Държавите вече се разбраха за данните, които те ще съдържат, а ЕК е готова да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Еврокомисията ще направи и законодателно предложение за тези дигитални зелени паспорти, което може да се очаква до края на март. Целта е да гарантираме сигурно свободно движение в ЕС", каза Кристиян Виганд, говорител на ЕК.

Еврокомисията ще помага на държавите в техническата подготовка на паспортите и в гарантирането на сигурността на данните.

"Трябва да се гарантира, че автентичността на тези сертификати или паспорти може да бъде проверявана навсякъде в ЕС, че те взаимно се признават от страните. Целта е сертификатът да е дигитален, но може да се издава и на хартия", каза Йоханес Барке, говорител на ЕК.

Решението за това дали тези зелени паспорти ще бъдат задължителни при пътуване или пък при посещение на кина, ресторанти и други обществени места, ще се взима автономно от всяка една държава.

Очаква се освен дигитални, тези сертификати да могат да бъдат копирани и на хартия, така че хората да могат да ги показват, когато пътуват в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова не взе "Златен глобус", но получи признание от Холивуд
Мария Бакалова не взе "Златен глобус", но получи признание от Холивуд
Жителите на Обзор и близките села са "за" отделянето на града
Жителите на Обзор и близките села са "за" отделянето на града