НОВИНИ

Дъжд, гръмотевици и силен вятър до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 15.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение за проливни валежи от дъжд е в сила днес в Западна и в Централна Северна България. Там се очакват между 20 и 25 литра на квадратен метър. Възможно е и да прегърми. Жълт код е обявен и в югоизточните райони, но за очакван много силен южен вятър с пориви до 80 км/ч.

В следобедните часове облачността и в Източна България ще се увеличи и там също ще завали дъжд, а на много места в югоизточната половина от страната ще прегърми. Максималните температури днес ще бъдат между 12 и 17 градуса, в Северозападна България и високите полета на Западна малко по-ниски.

С умерен, временно силен северозападен вятър, обаче ще нахлува по-студен въздух. Към вечерта във високите полета на Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг.

През нощта валежите ще продължат, а студеният въздух ще обхване цялата страна. Минималните температури ще се понижат и ще са между 0° и 5°, малко по-високи по Черноморието.

По-съществено понижение се очаква при максималните температури, които утре ще са между 3° и 8°, по Черноморието и в Югоизточна България от 9 до 11.

И през следващото денонощие в по-голямата част от страната ще е предимно облачно, в много райони с валежи, на места в Западна България ще са значителни по количества. В Предбалкана и високите полета на Югозападна България валежите ще са от сняг, в останалите райони - от дъжд. Ще духа умерен, в много райони временно силен, северозападен вятър.

Предупреждение за опасно силни пориви е обявено утре в западната половина от страната, а в областите Перник, София, както и в района на град София се очаква образуване на снежна покривка до около 10 сантиметра.

Облачно с валежи от сняг ще бъде времето в планините, като над 1700 метра количествата ще са значителни. Ще бъде много ветровито - ще духа силен до бурен северозападен вятър. Остава голяма опасността от лавини извън обработените ски писти.

Ветровито ще е не само у нас, но и почти навсякъде на Балканите. В централните и източните райони ще вали, ще има и дъжд, и сняг. На места валежите ще са значителни.

Валежи ще има и в по-голямата част от Европа, предимно от дъжд и на места значителни. Сняг ще вали в алпийския регион, във Финландия, в Източна Европа и в северните райони на Европейска Русия.

У нас, в сряда и четвъртък валежите ще са на по-малко места, главно в Северна България и в планинските райони - в Предбалкана, Лудогорието и високите котловинни полета ще превалява сняг, покрай Дунав и в източните райони дъжд.

В петък ни очаква временно и слабо затопляне, а на отделни места, главно в Източна България ще превали слаб дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Астра Зенека" уверява: Ваксината ни е безопасна
"Астра Зенека" уверява: Ваксината ни е безопасна
Аоияма с втори пореден успех в Токио
Аоияма с втори пореден успех в Токио