НОВИНИ

Акция на КАТ следи за предимството на пешеходците и неправилното пресичане

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:27, 15.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Над 15 хиляди нарушители на пътя са засекли камерите за видеонаблюдение на Столична община. На този фон от МВР стартират нова акция заради тревожни данни, свързани с инциденти на пешеходни пътеки и жп прелези. Проблем след зимата отново се оказва липсващата на места пътна маркировка.

Преди 4 месеца Надежда сигнализира Столична община за опасна отсечка в квартал "Младост 3" - живеещите тук настояват за надигната пешеходна пътека или светофар, тъй като наблизо има детска градина.

"Майка с количка води детенце. Той свирка, заобикаля, просто не зачита, че преминава майчица с две дечица. Тук нищо не се спазва. Има няколко случая на блъснати дечица", коментира Надежда.

Отговор на сигнала все още няма. На мястото се забелязва и друг проблем - пътният знак е поставен зад уличен стълб.

За шофьорите маркировката на една от пешеходните пътеки в столичния квартал "Младост" е почти незабележима.

"Може би трябва да се повторят още един път, да се виждат по-добре", коментира жител.

"Не всички шофьори спират. Винаги трябва да се оглеждаме", смята жителка.

"Ние виждаме, че тук след всяка зима нашите пътеки половината и повече просто ги няма", коментира Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Оказва се, че пешеходните пътеки у нас не са никак безопасни.

"94 са пешеходците, които са блъснати на пешеходна пътека или са загинали на самото пътно платно. Това е близо една трета от всички загинали за миналата година", обобщи главен инспектор Николай Крушарски от "Пътна полиция".

От МВР заявиха, че патрулите ще подават сигнали за проблемна маркировка

"За миналата година имаме над 5000 писма на цялата страна, с които са отправени именно такива препоръки не само за пешеходни пътеки, за знаково стопанство и други нередности, които трябва да бъдат отстранени от стопанина на пътя", допълни главният инспектор.

"Пътеките като цяло не са добре осветени, не всички са надигнати, липсва маркировка, липсват качествени материали. Липсва отговорност на местната власт", коментира Владимир Тодоров.

От Столична община заявиха за "По света и у нас", че имат готовност да започнат полагането на нова маркировка, когато времето се стабилизира. През 2020-а са подменени или монтирани нови над 3000 пътни знаци. Обезопасени са над 20 от най-натоварените пешеходни пътеки, а на 103 е изградено допълнително осветление. Над 15 хиляди нарушители са засечени от камерите за видеонаблюдение, а сигналите са подадени на "Пътна полиция".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работно съвещание при премиера: Ситуацията с коронавируса е под контрол
Работно съвещание при премиера: Ситуацията с коронавируса е под контрол
Инфлацията от началото на годината е 0,8%
Инфлацията от началото на годината е 0,8%