Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Масова смърт на пчели край Бургас, от БАБХ започнаха проверки

bnt avatar logo
от БНТ
09:41, 15.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Масова смърт на пчели край Бургас, за това сигнализират пчелари. От Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверки на кошерите в региона.

От 27 години Хюсеин Мустафа гледа пчели. Той е сред най-засегнатите в бранша. В момента има пчелин в село Желязово край град Камено. Повече от половината му кошери обаче са останали празни.

"152 броя кошера са умрели – пчели в кошери, семейства. Трудно ще бъде възстановяването. Сигурно 3-4 години най-малко трябва да се възстановят", разказа пчеларят Хюсеин Мустафа.

От общо 260 живи кошера, които са били зазимени в края на септември, днес се оцелели едва 108.

Бургаският регион попада на четвърто място в страната по смъртност на пчели. На места тя достига до 100%. Именно това провокира проверки от Агенцията по храните, които да опитат да установят от какво измират пчелите.

През първата седмица на март са проверени над 6000 пчелни семейства. Близо 2000 от тях са загинали.

"По-голяма част от пчелните семейства умират не само от това, че нямат достатъчно хранителни запаси, а от така наречения синдром на празния кошер. От сега изследваните само около 6% са отпаднали от синдрома на празния кошер, 7% са отпаднали поради малки хранителни запаси от недостатъчно количество зазимен мед и само 3% са със съмнение за някакво заболяване", допълни д-р Румен Кънев от БАБХ-Бургас.

Според сертифицирания личен лекар на пчели Валентин Кованджиев, който обслужва над 6000 кошера край Бургас, земеделските производители може да са причината за измирането на пчелите, тъй като пръскат насажденията си с отровни вещества.

"Лятното третиране на културите, земеделците пръскат. Може би това води до намаляване на броя на пчелите и отслабване на семействата. Защото те събират тогава мед. Може да са комуниращи вещества, но това не можем да го докажем", заяви ветеринарният лекар Валентин Кованджиев.

Междувременно взетите проби от пчелите на Хюсеин ще дадат резултат до 4 дни. Той не се субсидира по програми на ресорното министерство и сам ще възстановява щетите.

"Един хубав кошер струва не по-малко от 150 до 400 лева. Сами изчислете – 152 кошера по 150 лева да ги сложим, колко струват", каза още Хюсеин Мустафа.

Проверките на пчелните семейства от Агенцията по храните ще продължат до края на март.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят летището в Бургас до 27 март
Затварят летището в Бургас до 27 март
Доц. Любомира Николаева-Гломб: Заразността при британския вариант е 50-70% по-висока
Доц. Любомира Николаева-Гломб: Заразността при британския вариант е 50-70% по-висока