НОВИНИ

Адвокат Найденов: Присъствието на Йоан Матев на местопроизшествието не го прави извършител

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 15.03.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на първа инстанция. "По това дело е видно, че съдебните заседатели не са статисти, присъствието на Йоан Матев на местопроизшествието не го прави извършител", заяви в "Денят започва" адвокат Иво Найденов.

По думите му съдебният състав е преценил, че множеството косвени доказателства не водят до крайния извод, че Йоан Матев е извършителят на престъплението.

"Психолозите не трябва да се правят на детективи. Множеството косвени доказателства могат да доведат до крайния извод, стига да са последователни и да са подкрепени с веществени доказателства. Тук няма нищо по оръдието, което да свързва Йоан Матев, ако говорим само за брат му е крайно несериозно", допълни адвокат Иво Найденов.

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)

Журналистът Иво Никодимов, който следи делото от неговото начало, коментира, че има пропуски в началния етап на разследването.

"Големият въпрос на това разследване е защо 2 години по-късно намират този нож, който се намира в шахта, която е на 30 метра от мястото на убийството, а не се намира на първия или втория оглед. Стратегията на защитата беше изключително успешна, Матев даде лични обяснения, отказа да отговаря на въпроси", добави Никодимов.

Според него няма очаквани и неочаквани решения, всичко се развива в рамките на съдебното следствие, доказателствата срещу Йоан са били косвени.

"Има непълноти в самото разследване, беше загубено време, оръжието на престъплението беше намерено много късно и биологичните следи, които бяха намерени, не дадоха желания в експертизите резултат. Целият съдебен състав приема, че е доказано, че Йоан Матев по време на убийството е бил в района на престъплението. Колкото и да е спорно, че той се вижда на охранителната камера, те приемат, че това е той. Има изводи, че е говорил по телефона", заяви Никодимов.

Прокуратурата поиска 12 години затвор за Йоан Матев, той отрича да е убил Георги Игнатов

Според него доказателства на следваща инстанция едва ли ще има.

"Младши съдията и още двама казват, че не е доказано на 100%, че това е оръжието на престъплението по отношение на ножа и не може да се докаже, че Йоан Матев е държал този нож и е нанесъл удар в тялото на жертвата. Председателят на състава и другият съдебен заседател казват, че това е доказано", каза още Иво Никодимов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Любомира Николаева-Гломб: Заразността при британския вариант е 50-70% по-висока
Доц. Любомира Николаева-Гломб: Заразността при британския вариант е 50-70% по-висока
Личен лекар: Спирането на ваксинирането може да разколебае хората
Личен лекар: Спирането на ваксинирането може да разколебае хората