НОВИНИ

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:09, 12.03.2021 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Съдът оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Решението беше взето от съдебния състав с три на два гласа. Председателят на състава обяви, че едното особено мнение е негово. Според съдия Руси Алексиев има достатъчно доказателства за вината на подсъдимия.

По делото имаше само косвени доказателства, а едно от основните - ножът, с който се твърди, че е извършено престъплението, беше намерен близо две години по-късно и с много малко биологични следи по него. Така от петчленния съдебен състав - трима заседатели приеха, че не доказано дали това е оръжието на престъплението, както и че именно подсъдимият е нанесъл удар в тялото на жертвата с този нож.

СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА, БНТ

В последната си дума пред съда Йоан Матев за първи път, макар и задочно, изказа съболезнования на родителите на убития Георги Игнатов. Каза, че няма общо с тази трагедия и поиска да бъде оправдан. След като чу оправдателната присъда отказа да говори.

В съдебната зала Йоан Матев чу, че е оправдан, защото трима от членовете на съдебния състав смятат, че няма нито преки, нито косвени доказателства, че той е извършителят на убийството на Георги Игнатов. По този начин те приемат основни доводи от тезата на защитата на Матев.

"Действително смятам, че изводите, че няма никакви доказателства за лицето, което да е нанесло удара, че това е ножът на убийството, че той действително е бил намерен там и е стоял там две години няма по делото, очевидно съда е приел същото", заяви Ина Лулчева, адвокат на Йоан Матев.

Председателят на съдебния състав Руси Алексиев заяви, че единодушно е прието за доказано, че по врене на убийството на 2 юни 2015 година Йоан Матев е бил близо до местопрестъплението и на записа от охранителната камера се вижда именно подсъдимият.

"Аз само искам да попитам: не ви ли се е случвало роднини да спорят на кого прилича детето? Няма да обсъждаме повече кой и на кого прилича", каза още адвокат Ина Лулчева.

Съдия Руси Алексиев е един от съдебните заседатели, подписал присъдата с особено мнение. Според тях, макар и косвени, доказателствата са достатъчни, за да се приеме, че извършител на престъплението е именно Йоан Матев. Прокуратурата е категорична, че ще протестира оправдателната присъда.

"Намираме, че доказателствата, които сме предоставили на съда, са категорични. Това са свидетелски показания, голям обем от експертизи, справки на мобилни оператори, протоколи за оглед на веществени доказателства. Всичко това в своята съвкупност, според Софийска градска прокуратура, а както видяхме и според председателя на състава, води до една верига от косвени доказателства, които в крайна сметка водят до категоричния извод, че именно подсъдимият е виновен за извършеното престъпление", заяви Антоанета Панчева, говорител на Софийската градска прокуратура.

"Аз лично считам, че по делото са събрани достатъчен обем от косвени доказателства, които сочат, че именно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и което е нанесло удара на пострадалия", заяви Станислава Каракушева, адвокат на родителите на Георги Игнатов.

Шест години след убийството на Георги Игнатов съдебната сага продължава. Делото отива в Апелативния съд. Решението на втората инстанция Йоан Матев ще очаква с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Да се доказва убийство с косвени доказателства не е прецедент. Лазар Колев беше осъден за убийството на сестрите Белнейски по верига от косвени доказателства. В случая с Йоан Матев вероятно стратегията на защитата - подсъдимият да даде кратки обяснения в края на делото, след като са ясни всички показания на свидетели и доказателства, засега се оказа печеливша.

Какъв ще е прочитът на апелативните съдии - предстои да видим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно спряха имунизацията с "Астра Зенека", разследват смъртта на ваксинирана жена (Обзор)
Временно спряха имунизацията с "Астра Зенека", разследват смъртта на ваксинирана жена (Обзор)
Близнаци се родиха по спешност в бургаската болница, майката е в кома след COVID-19
Близнаци се родиха по спешност в бургаската болница, майката е в кома след COVID-19