НОВИНИ

ЕК: Всяка страна има право на по-строги мерки по отношение на ваксините

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:57, 12.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма причини да се спира използването на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека", съобщи днес Световната здравна организация. Фармацевтичната компания отново намали прогнозите си за доставка на ваксини за страните от ЕС за първото тримесечие на годината. Очаква се до края на март фирмата да достави 30 милиона ваксини, което е намаление с 25% спрямо обещаното миналия месец. Новите проблеми с доставките идват на фона на съобщенията от различни европейски държави за цялостно спиране на процеса на имунизиране с ваксината на "Астра Зенека" или за замразяването на употребата на определени партиди. Еврокомисията се обърна към борда на директорите на фирмата.

Първоначално "Астра Зенека" обеща 90 милиона дози, след това коригира очакваният си на 40, а сега става ясно, че ще достави 30 милиона ваксини за държавите от ЕС. Еврокомисарят Тиери Бретон, който поддържа контакт с компанията, каза днес, че очаква тя да направи наистина всичко по силите си и да спазва обещанията си.

"Компанията освен мениджмънт и генерален директори, има и Управителен съвет. Въпросът, който ние повдигаме от ключово значение за 456 милиона европейски граждани, а и за останалата част от света. Това означава, че Бордът на директорите трябва да се задейства и да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че договореностите се спазват", заяви Тиери Бретон - еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

По повод спирането на имунизацията с "Астра Зенека" в редица държави, от ЕК казаха днес, че всяка страна има право да взема по-строги мерки от предписаните от Европейската агенция по лекарства.

Австрийският канцлер Себастиан Курц се усъмни днес, че ваксините в ЕС се разпределят пропорционално на населението. Той даде за пример България, която е на последно място по ваксинирани и Малта, който се справя относително добре.

"Доставките не са пропорционални на населението. Изглежда, че тази практика ще се засили през следващите месеци и разликите между държавите членки да стават все по-големи", заяви Курц.

От Еврокомисията обаче отново обясниха, че всяка държава решава самостоятелно от коя компания какви количества да поръча затова се получават разлики между държавите.

Говорител на комисията обясни днес, че след одобряването на ваксината на "Джонсън и Джонсън" се очаква ускоряване на имунизацията пред второто тримесечие. Брюксел прогнозира, че до края на юни в държавите да бъдат доставени до 300 милиона ваксини от всички одобрени досега
производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близнаци се родиха по спешност в бургаската болница, майката е в кома след COVID-19
Близнаци се родиха по спешност в бургаската болница, майката е в кома след COVID-19
Почина Лили Вандова - дългогодишен редактор международни новини в БНТ
Почина Лили Вандова - дългогодишен редактор международни новини в БНТ