НОВИНИ

Близнаци се родиха по спешност в бургаската болница, майката е в кома след COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 12.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Близнаци се родиха по спешност в Бургас, защото майка им е в медикаментозна кома вследствие на Ковид. Бащата на децата също е получил тежки усложнения след коронавирус и е починал в болницата. Междувременно се отчита ръст на приетите деца заразени с вируса.

31-годишната бременна жена от Карнобат първоначално е приета в Инфекциозното отделение в Бургас с доказан COVID-19, но в стабилно състояние. По-късно обаче изпаднала в дихателна недостатъчност, с което бил застрашен животът на децата ѝ.

"Тя има и придружаващи заболявания. Спешно беше преведена в реанимация. Колегите много бързо отреагираха. Взеха категорично решение в интерес на живота на близнаците да бъде извършено раждане чрез секцио", обясни зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Така двете бебета се раждат в осмия месец. Направени са им тестове и нямат COVID-19. В стабилно състояние са – както те, така и майка им.

"В момента децата са на спонтанно дишане. Със стабилни показатели и си продължават провеждането на започнатото лечение, но няма опасност за живота им", коментира д-р Мирослава Колева от неонатологията към болницата.

Бащата на децата също е получил усложнения след COVID-19 и починал в болницата. От началото на пандемията в лечебното заведение са хоспитализирани общо 36 деца. И към момента има такива, които се лекуват.

"Три или четири деца. За тях пазим няколко легла, защото при тази вълна има засягане на малки деца, включително кърмачета", допълни зам.-директорът.

Предстои разкриването на още легла в бургаската болница заради ръста на пациенти.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)
ЕК: Всяка страна има право на по-строги мерки по отношение на ваксините
ЕК: Всяка страна има право на по-строги мерки по отношение на ваксините