НОВИНИ

Ръст на хоспитализираните в София - болниците преструктурират отделенията си

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
11:40, 15.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Увеличава се броят на приетите с коронавирус пациенти. Болниците в София започват да преструктурират отделенията си, за да увеличат леглата за заразени.

Заразените, при които се е наложило да бъдат приети в болница, вече са 7101.

Толкова голям брой на хоспитализираните е имало само преди Коледа. От хоспитализираните в момента 533 са в тежко състояние и са в интензивни отделения. От днес болниците в София започват да преструктурират легловата база в отделенията, с цел да увеличат с 20% леглата за COVID болни.

679 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, което е 18% от направените тестове. 584 души са се излекували, 51 за съжаление не са успели да преборят вируса.

За последните 24 часа 975 души са си поставили ваксина и така общият брой на поставените дози е 338879. Така малко под 1% от българите вече са с поставени две дози от някоя от трите ваксини.

Продължават и изследванията за разпространението на британския вариант на вируса. Такива изследвания се правят и в Европа, и у нас в Националния център по заразни и паразитни болести. Вече 1000 проби са изследвани.

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Заразността при британския вариант е 50-70% по-висока

"Около три четвърти от пробите са с британския вариант, с по-голяма заразност, около 50-70%. И дали е в резултат на това, че се разболяват повече хора или наистина ще се очертае като тенденция - с малко по-висок леталитет - това ще видим в бъдеще", коментира доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология", НЦЗПЗ.

Най-много заразени и съответно хоспитализирани има в столицата. От петък учениците в София от 5-и до 12-и клас минаха онлайн. Столичният кмет Йорданка Фандъкова не изключва да има още затягане на мерките на местно ниво - може да се стигне до затваряне на фитнеси и търговски центрове.

И други общини предприеха по-строги мерки. В Свищов от днес до края на март са затворени детските градини, а учениците от 1-ви до 12-и клас минават в дистанционна форма на обучение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само 11 от 130 партии са подали отчетите си пред Сметната палата
Само 11 от 130 партии са подали отчетите си пред Сметната палата
ПСЖ допусна домакински обрат срещу Нант, шокираща новина беляза мача
ПСЖ допусна домакински обрат срещу Нант, шокираща новина беляза мача