НОВИНИ

Работно съвещание при премиера: Ситуацията с коронавируса е под контрол

Александър Марков
от Александър Марков
12:29, 15.03.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията с коронавируса у нас и натискът върху болниците са под контрол, е докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. Налични са всички необходими предпазни средства, медикаменти и ваксини. За месец март доставката на ваксини е 480 000. Докато в Гърция, Унгария и Сърбия има пълна карантина, в България животът е нормален, е обяснил отново премиерът.

"Вчера в България изследваните проби са 3755, от които 681 са положителните проби, това прави приблизително 18,1% от пробите за положителни. За сравнение с държавите в ЕС, където положителните проби в Полша са 17259, в Унгария - 9000, в Чехия - 7000, във Франция - 26343, в Румъния - 4383, Сърбия - 4326, Италия - 21 000, така че отчитам, че ситуацията в нашата страна продължава да бъде добре контролирана, което рефлектира върху контролиран натиск върху лечебните заведения и ситуацията продължава да бъде под контрол", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Тъй като има много псевдоексперти, които дават примери или с Унгария, или със Сърбия, или с Гърция, нека напомним, че мерките там са тотален локдаун, затворено е всичко, или почти всичко, докато в България има абсолютно нормален живот. И показателите, примерно в една Унгария, са им три пъти по-лоши отколкото в България. За тези, които ни дават примери за подобни наши приятели. Считам, че нашата програма, нашата тактика и нашите славни лекари РЗИ-та вършат огромна работа при абсолютно нормален живот за хората в България", заяви премиерът Бойко Борисов.

По отношение на пандемията - истината е, че следващите две до три седмици е решаващият и последен щурм срещу вируса. Аз съм убеден, че дори и да бъдат преминати цифрите от ноемврийско-декемврийския пик, така или иначе в рамките на тия 3 седмици ние ще стигнем върховните стойности и ще започне спад", допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС връща стария формат на футболното ни първенство
БФС връща стария формат на футболното ни първенство
Акция на КАТ следи за предимството на пешеходците и неправилното пресичане
Акция на КАТ следи за предимството на пешеходците и неправилното пресичане