НОВИНИ

СЗО: Засега запазваме препоръката страните да продължат ваксинацията с "Астра Зенека"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:25, 15.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата ще заседава извънредно в четвъртък след като редица страни прекратиха прилагането на ваксината на "Астра Зенека" заради опасения, свързани със случаи на тромбоза. Испания тази вечер стана поредната страна, която наложи забрана.

По-рано през деня мярката въведоха Германия, Франция и Италия.

Специализирана комисия на Европейската агенция по лекарствата ще проучи в детайли още утре получените данни и на 18 март ще излезе със заключения и ще се произнесе по евентуална необходимост от мерки. Също утре експертната група по ваксинацията на Световната здравна организация се събира за да разгледа безопасността на инжекцията на "Астра Зенека".

"Трябва да продължим да наблюдаваме отблизо проблема, но не искаме хората да се паникьосват. Към настоящия момент ще запазим препоръката страните да продължат ваксинацията с "Астра Зенека", но ще предоставим информация утре или по всяко време когато има промяна в тази препоръка", каза главният учен на СЗО Сумия Суаминатан.

Италия спря прилагането на ваксината на "Астра Зенека" на цялата си територия в очакване на становище на Европейската агенция по лекарствата. Решението е било взето след среща на премиера Марио Драги с министъра на здравеопазването Роберто Сперанца, който се е консултирал с колегите си от Франция, Германия и Испания, предава АФП.

Тревогата тръгна преди седмица от Австрия, която спря използването на конкретна пратка след смъртта от кръвен съсирек на имунизирана медицинска сестра. Впоследствие редица държави, спряха имунизацията с конкретни партиди, но Дания, Норвегия и Исландия стигнаха по-далече и прекратиха изцяло прилагането на британската инжекция. Същото решение взеха Ирландия и България. Към забраната се присъедини Нидерландия, а днес и Германия, Франция, Италия и Испания.

"Решението, което беше взето в съответствие с нашата европейска политика, е като предпазна мярка на отменим ваксинацията с "Астра Зенека". Надяваме се на бързо подновяване, ако становището на Европейската агенция по лекарствата го позволи", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Около 17 милиона души в Евросъюза и Великобритания са получили доза на "Астра Зенека" при по-малко от 40 случая на тромбоза миналата седмица, посочва производителят.

Инжектираните във Великобритания са 11 милиона без данни за повишена смъртност или повече случаи на тромбоза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Барън Коен: Честито, България! Мария Бакалова е биещото сърце в "Борат 2"
Саша Барън Коен: Честито, България! Мария Бакалова е биещото сърце в "Борат 2"
В Испания заловиха първата наркоподводница, правена в Европа
В Испания заловиха първата наркоподводница, правена в Европа