НОВИНИ

Валежите продължават през нощта и утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 15.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за проливни дъждове и гръмотевици - само за 3 часа в Монтана следобед паднаха 16 литра на квадратен метър, в Оряхово. Много ветровито беше в източните райони, с пориви до 65 км/ч, където вятърът беше все още от юг, затова и температурите останаха високи - 20 градуса днес в Ахтопол.

От северозапад, обаче нахлува студен въздух, и във високите полета на Западна България и Предбалкана вече започва да го обръща и в сняг.

Валежите ще продължат и през нощта, и утре! Предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър в Западна България и снеговалежи във високите полета на Югозападна България е в сила утре.

В областите Перник, София, както и в района на град София снежната покривка ще достигне около 10 см, но поради относително високите температури ще вали "мокър" и тежък сняг и има опасност от счупени клони и скъсани електропроводи.

Утре в цялата страна вятърът ще е от северозапад, умерен, временно силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух, температурите още ще се понижат и минималните ща са между 0° и 5°, по Черноморието - около 7°, а максималните - между 3° и 8°, само в югоизточните райони, където след обяд ще има и слънчеви часове, до 10°-11°.

Значителни снеговалежи ще има в планините, особено по високите части, в комбинация със силен и бурен северозападен вятър.

Температурите ще се понижат и в Боровец и Пампорово и дневните ще са отрицателни, а в Банско ще е около нулата.

Средиземноморският циклон, причина за валежите на Балканите, ще се изнася на изток от полуострова, но предупреждение за силен вятър и значителни количества и от дъжд, и от сняг остава в сила и утре в много райони.

В Западна Европа, както и на много места в Централна и Югоизточна, ще вали дъжд, а във Финландия и северните райони на Европейска Русия - сняг. Слънчево ще е по Западното Средиземноморие и на Пиренеите, където затоплянето продължава.

У нас в сряда и четвъртък температурите ще са по-ниски от обичайните за средата на март, но валежите вече ще са на по-малко места. Главно в Северна България и планинските райони - ще превалява сняг, покрай река Дунав и в източните райони - дъжд. Вятърът постепенно ще отслабне.

Слабо и временно ще се затопли в петък, когато слаби превалявания ще има само в Източна България. През почивните дни отново ще има и сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При какви условия ще почиваме това лято у нас?
При какви условия ще почиваме това лято у нас?
По какви правила ще гласуват студентите на 4 април?
По какви правила ще гласуват студентите на 4 април?