НОВИНИ

По какви правила ще гласуват студентите на 4 април?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:03, 15.03.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

По данни на Националното представителство на студентските съвети, във висшите училища у нас са записани около 180 000 студенти. По-голямата част от тях са в София. Заради епидемията, знаете, студентите учат дистанционно и повечето от тях са по родните си места. Тези, които са близо до университета си, ще могат да гласуват.

Анна-Мария учи журналистика в УНСС. Макар че може да ходи на лекции от дома си в Костенец е останала в София, защото работи.

"Тъй като съм в София, ще гласувам в София", каза Анна Мария Балабанова.

Студентките книжки на всички в УНСС са електронни. Това оказва се е проблем за студентите, които искат да гласуват.

"Май сме поизпреварили малко останалите дейности в държавата. Електронната студентска книжка е нещо като банкова карта. Липсват другите реквизити, които са на хартиената", каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

За това по указания на ЦИК в деня на вота УНСС ще издава уверения на студентите, които искат да гласуват в София.

"Това не се явява като проблем. За мен лично не е пречка", каза студентката Анна-Мария Балабанова.

"Ще се води регистър на издадените уверения, че те наистина са студенти в университета, за да няма повторения и да не гласува някой по два пъти. Така че всички мерки са взети в това отношение", казва ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Студентите, които не са по родните си места, ще могат да гласуват само с хартиени книжки.

"Трябва да имат заверен семестър в студентската си книжка. Ще могат да отидат в избрана от тях секция да гласуват. Като ще им бъде дадена декларация в СИК, която да попълнят, че не са гласували и няма да гласуват на друго място", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

От Националното представителство на студентските съвети изчисляват, че въпреки епидемията много студенти са в градовете, в които учат.

"Около 65% са в своите населени места. Около 35% са в своите общежития", каза председателят на Национално представителство на Студентските съвети Даниел Парушев.

Студентските съвети ще стартират ифнромационна кампания за вота на 4 април. Заради коронавируса личните карти изтекли до 31 януари тази година се удължават с 6 месеца, напомнят от МВР.

"Хората без да си извадят удостоверение, че са подали вече документи не е необходимо. Могат да гласуват с тези документи, чийто срок е изтекъл", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите продължават през нощта и утре
Валежите продължават през нощта и утре
От "Новая газета" съобщиха за атака с химическо вещество срещу офисите на вестника
От "Новая газета" съобщиха за атака с химическо вещество срещу офисите на вестника