НОВИНИ

Премиерът в оставка Марк Рюте - почти сигурен победител на изборите в Нидерландия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:33, 15.03.2021
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

От днес до сряда в Нидерландия гласуват на безпрецедентни тридневни парламентарни избори. Вотът е в този необичаен формат заради третата вълна на пандемията. Кой, как и кога ще трябва да гласува, възможно ли е да пуснеш бюлетина без дори да слизаш от автомобила си и защо премиерът в оставка Марк Рюте е почти сигурният победител от изборите?

Около 13 млн. нидерландци ще избират през следващите три дни състава на 150-местния парламент. Секциите отвориха в 7.30 ч. тази сутрин, но призивът на властите е днес и утре да гласуват хората от рисковите групи, а останалите да пуснат бюлетините си в сряда. Близо 2.5 млн. души над 70 години имат право да гласуват по пощата.

В Амстердам имаше секция само за колоездачи, на други места в страната беше възможно да дадеш гласа си дори без да слизаш от автомобила си. Темата за COVID-19 засенчи всички други проблеми в страната, тя беше акцент в кампанията на управляващи и опозиция, очаква се да определи и изхода от вота.

"Всяка партия се опитва да извлече дивиденти, а в случая - опозицията се опитва чрез критики към подхода на управляващите да спечели гласове. Но действащият премиер си е изградил образ на добър водач във времена на криза и мисля, че това ще му донесе успех", заяви политологът Рем Корвег.

Изборите се провеждат на фона на безпрецедентно строги мерки срещу заразата. От средата на януари Нидерландия обяви пълно затваряне, забранено е събирането на повече от двама души, не работят заведенията, за първи път от Втората световна война насам беше въведен вечерен час.

Вотът е тест за стабилността на управляващата дясноцентристка Народна партия за свобода и демокрация. Макар и след скандал за неправомерно спрени детски надбавки премиерът Марк Рюте да подаде оставка, той де факто остана на власт, а очакванията са да спечели отново.

"Рюте е добър политик, вдъхва ми доверие. В момента в политиката са се появили толкова много нови играчи, с толкова различни програми и мнения, че можеш да полудееш, докато ги слушаш. Той е последователен - това го прави добър лидер", коментира пенсионерът Ян Шрам.

Наричат 54-годишния Рюте "тефлоновия премиер" и "господин не" - заради умението му да ръководи страната умерено, заради отказа му да разхищава европейски средства и заради това, че взаимства успешни практики на свои колеги от Европа. Харесван и заради скромния си начин на живот - ходи на работа с колело, живее в апартамента, който си купува още като студент. Според проучване, макар самата му партия да губи последователи, Рюте е спечелил симпатиите на нидерландци, които иначе не биха го подкрепили. Причината - подходът му спрямо пандемията.

"Ако планът ни се осъществи, до началото на лятото всеки човек в страната, който иска да се ваксинира, ще е получил поне по една доза. Едва тогава ще можем да направим първи крачки към завръщане към нормалното. Може би дълго време ще продължим да живеем с вируса, но не бива да му позволяваме да доминира живота ни", каза Рюте.

Ако бъде преизбран за четвърти мандат, Рюте ще стане най-дълго управлявалият нидерландски премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на изхвърлените живи зайчета след Коледа и Свети Валентин
Бум на изхвърлените живи зайчета след Коледа и Свети Валентин
Градушка като грахово зърно удари Стара Загора
Градушка като грахово зърно удари Стара Загора