НОВИНИ

Германия за пътуванията: Отмяната на рискови зони не е покана за Майорка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:17, 15.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Вдигането на ограниченията за пътуване не е покана за посещение на Майорка, заяви германското правителство ден, след като извади от списъка с рискови зони някои райони на Испания и Португалия. Пристигащите оттам вече не подлежат на задължителна карантина при завръщане в Германия и мнозина в страната се надяват да посрещнат Великден под ярко слънце и сред палми.

Остров Майорка е сред най-атрактивните дестинации за германски туристи и изваждането ѝ от рестриктивния списък на Берлин вещае наплив за Великденските празници. От 21 март германският туристически оператор ТУИ ще предлага полети до Майорка от Хановер, Дюселдорф и Франкфурт. Очаква се рязък скок на резервациите в последната минута.

"Позицията на германското правителство по отношение на пътуванията остава без промяна - липсата на предупреждение не е покана за пътуване. Продължаваме да призоваваме да не се пътува без необходимост, с цел туризъм, включително зад граница. Това обаче е решение, което всеки трябва да вземе самостоятелно", заяви говорителката на германското външно министерство Мария Адебар.

За Великден испанците не могат да пътуват между автономните области, но страната приема туристи от други страни в Евросъюза.

"Очевидно е приятно за хората, които искат да пътуват, и собствениците на къщи тук. Много съм доволен, че можем да пътуваме отново", коментира турист.

Испанските туроператори и браншовите асоциации приветстваха решението на Берлин, което изважда от черния списък Балеарските острови и автономните области Кастилия - Ла Манча, Валенсия и Екстрамадура. Германските туристи обаче трябва да представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането в Майорка.

Заболеваемостта в Испания на седмична база падна рязко. За Майорка този показател е 20 нови случая на 100 000 жители при 72 за Германия. Берлин извади от рисковия списък и португалските Азорски острови, но предупреждението остава в сила за столицата Лисабон и най-южната провинция Алгарве, наричана "европейската Калифорния".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка като грахово зърно удари Стара Загора
Градушка като грахово зърно удари Стара Загора
Навални с първи отзиви от своя "концлагер"
Навални с първи отзиви от своя "концлагер"