НОВИНИ

Случаят с починалата родилка: 2 проверки установят има ли грешка в лечението

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 15.03.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Регионални
Слушай новината

До два дни трябва да приключи проверката в болницата в Благоевград по случая с починалата след усложнения от коронавирус 43-годишна бременна жена. Тя е постъпила за лечение в многопрофилната болница миналия понеделник.

Дали има грешка в лечението предстои да установят две проверки – вътрешноболничната и тази, назначена от Медицински надзор.

От МБАЛ Благоевград твърдят, че е направено всичко възможно да бъде спасен живота на жената. Тя постъпва в болницата в усложнено състояние в понеделник, още същия ден я настаняват в реанимация. Свикана е била и специална лекарска комисия, за да се назначи най-правилното лечение.

Здравното министерство проверява случая с починалата родилка в Благоевград

Направен е също и опит жената да бъде транспортирана до лечебно заведение в София, твърдят от управата на благоевградската болница. Въпреки това в събота тя е починала.

А дали има грешка в лечението, предстои да установят две проверки – вътрешноболничната и тази, назначена от Медицински надзор.

Няколко дни преди да постъпи в болницата в Благоевград 43-годишната бременна жена е била с температура и оплаквания.

"Състояние като грипно, кашля", каза братът на починалата жена Иван Палевски.

"Жената ме е потърсила в петък, аз веднага съм я посъветвал да постъпи в болница. За мен беше идеалният вариант още в петък хората да постъпят в болница и съответно колегите да ги насочат там, където трябва", каза личният лекар на починалата жена д-р Димитър Джупанов.

В понеделник бременната жена е приета за лечение в благоевградската държавна болница.

"Трудно дишане, температура, лека цианоза, недобро състояние. Предвид тежкото й състояние веднага я насочих към реанимация", каза директорът на МБАЛ - Благоевград Огнян Митев.

Близки на жената разказаха, че дори били помолени да купят лекарства за болната и да ги занесат в реанимация.

"Купили са хапчета, дали са ги. Другия ден ни накараха и кръвна плазма да дадем", разказа братът на починалата жена Иван Палевски.

"Има редки случаи при липса на лекарства в аптеката и при спешност от приложението им може да се изпишат лекарства, но изрично трябва да се обясни, че близките трябва да си вземат фактура, която се осребрява в касата на болницата", каза директорът на МБАЛ-Благоевград Огнян Митев.

Въпреки лечението състоянието на жената се влошило, като от болницата в Благоевград твърдят, че са направили опит да преведат бременната за лечение в столично специализирано заведение.

"Категорично казаха, че няма възможност, поради това, че леглата и при тях са заети", каза директорът на МБАЛ-Благоевград Огнян Митев.

От Майчин дом казаха за БНТ, че са назначили проверка по случая. В близките дни се очакват и резултатите от проверките в болницата в Благоевград.

Паралелно се извършват две ревизии във връзка с лечението на жената, вътрешноболнична и тази на Медицински надзор.

В болницата в Благоевград се лекуват още три бременни жени с коронавирус. Две от тях са с леки симптоми, една в средно тежко състояние.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичните болници увеличават COVID леглата с още 20%
Столичните болници увеличават COVID леглата с още 20%
Министър Ангелов: Ситуацията с коронавируса в Кърджали е контролирана
Министър Ангелов: Ситуацията с коронавируса в Кърджали е контролирана