НОВИНИ

ЕМА решава след 18 март дали да продължи ваксинацията с "Астра Зенека"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:27, 15.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата ще разгледа данните за ваксината на "Астра Зенека" на 18 март. Тогава регулаторът ще реши дали ваксинацията с препарата може да продължи. Няколко страни вече прекратиха употребата на ваксината след съмнителни случаи.

От днес и Франция, Италия, Германия, и Нидерландия спряха изцяло ваксинирането с препарата на "Астра Зенека" до изясняване на обстоятелствата.

"Астра Зенека" уверява: Ваксината ни е безопасна

Нидерландия съобщи за 10 случая на неблагоприятни странични ефекти след употреба на ваксината на "Астра Зенека". Става дума за вероятни тромбоза и емболия, но при нито един от случаите не е имало понижени нива на тромбоцити.

Властите съобщиха за тях часове след като нидерландското правителство спря временно ваксинационната програма след съобщения за съмнителни случаи и в други страни, по-точно Дания и Норвегия.

"Бяхме информирани от здравните власти за редица случаи, които имат нужда от по-нататъшно разследване. При тези случаи има рядка комбинация от образуване на съсиреци, тромбоза и намаляване на кръвните тромбоцити с нарастващ риск от кървене.Това се е случило в шест случая в чужбина и европейските медицински власти съобщиха за тях.Това означава , че сега натискаме бутона за пауза като предпазна мярка.Да се надяваме, че ще можем да продължим отново след няколко седмици", каза министърът на здравеопазването на Нидерландия Хуго де Йонг.

Ваксинация с "Астра Зенека" в Нидерландия няма да има най-малко до 28 март. Спирането й става на фона на започналите днес в страната парламентарни избори.

Междувременно стана ясно, че 60-годишната жена, починала от кръвен съсирек в Дания след ваксина на "Астра Зенека" е имала "твърде необичайни" симптоми, според датската Агенция по лекарствата.

Жената е била с нисък брой на кръвните тромбоцити и съсиреци в малките и големи кръвоносни съдове, а също така и с кървене. Няколко подобни случаи бяха засечени и в Норвегия.

Европейската Агенция по лекарствата вече съобщи, че няма индикации случаите да са причинени от ваксинацията, но всички очакват решението й за "Астра Зенека" на 18 март.

На този фон Европейският съюз смята да започне преговори за покупката на руската ваксина "Спутник", съобщи агенция Ройтерс.

Представител на съюза е заявил, че за да започнат преговори, е необходимо искане от четири европейски държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят детските градини и ясли в Сопот
Затварят детските градини и ясли в Сопот
Очаква се пик на заразените с COVID-19 след 3 седмици
Очаква се пик на заразените с COVID-19 след 3 седмици