Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Астра Зенека" уверява: Ваксината ни е безопасна

bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 15.03.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
астра зенека засега записаните онлайн ваксина
Слушай новината

"Астра Зенека" изразява увереност в безопасността на ваксината срещу COVID-19.

При внимателен преглед на наличните данни от повече от 17 милиона лица, имунизирани с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд - "Астра Зенека" в Европейския съюз и Великобритания, не са установени данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна, заявяват от компанията.

Към дата 8 март в Европейския съюз и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред лица, получили ваксината.

Това са значително по-малко събития, от тези, които биха възникнали в неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19.

Месечният доклад за безопасност ще стане публично достъпен на страницата на Европейската агенция за лекарствата през тази седмица в съответствие с извънредните мерки за прозрачност за СOVID-19.

В клиничните проучвания, въпреки че броят на тромботичните събития е малък, те са по-рядко срещани във ваксинираната група. Няма също така доказателства за увеличено кървене при над 60 000 участници, включени в изпитванията.

"Около 17 милиона души в ЕС и Обединеното кралство са получили нашата ваксина до този момент и броят на случаите на тромбози, съобщени в тази група е по-нисък от стотиците случаи, които биха възникнали в общото население. Естеството на пандемията доведе до повишено внимание към отделните случаи и ние прилагаме по-строги от обичайните стандарти след прилагане на ваксината, за да осигурим безопасността на населението", заяви Ан Тейлър.

От компанията заявяват, че няма проблеми с качеството, свързани с която и да е партида на ваксината, използвана в Европа или която и да било друга част на света.

Европейските здравни власти провеждат допълнителни анализи, при които до този момент не са открити отклонения и няма повод за безпокойство.

В хода на производство на ваксината "Астра Зенека", партньорите на компанията и повече от 20 независими лаборатории провеждат над 60 теста за качество.

Всички те трябва да посрещнат стриктните критерии за качествен контрол, като тези данни се предоставят на регулаторните власти във всяка една страна или регион за независим преглед, преди да бъде освободена всяка една партида в съответната страна.

Основен наш приоритет е безопасността на населението. Компанията внимателно проследява този въпрос, но до този момент няма установена причинно-следствена връзка между приложението на ваксината и събитията. За да успеем да се справим с пандемията е важно хората да се ваксинират съгласно националните ваксинационни планове, допълват от компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати
Дъжд, гръмотевици и силен вятър до края на деня
Дъжд, гръмотевици и силен вятър до края на деня