НОВИНИ

Временно спряха имунизацията с "Астра Зенека", разследват смъртта на ваксинирана жена (Обзор)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:15, 12.03.2021
Чете се за: 06:27 мин.
Още
Слушай новината

Ваксинацията с "Астра Зенека" у нас временно е спряна. Не работи и електронният регистър. Причината - смъртен случай часове след поставяне на ваксина. 57-годишна жена е починала. Тя е била с множество придружаващи заболявания. Здравните власти предполагат, че ваксината няма връзка със смъртта й, но обстоятелствата се изясняват.

Това, което знаем до този момент, е че става дума за жена на 57 години, която е починала 15 часа след поставяне на ваксина "Астра Зенека". Тя е от Йоаким Груево, а ваксината е поставена в град Стамболийски. До седмица ще стане ясно дали има причинно-следствена връзка между поставената ваксина и смъртта й. Тя не е ваксинирана с партидата, която бе блокирана в Австрия заради съмнение за сериозни нежелани реакции - два случая, единият от които смъртен.

Вчера Европейската агенция по лекарствата обяви, че не открива доказателства за връзка между инцидентите в Австрия и ваксината. Страната ни ще изчака произнасянето на агенцията и едва след това ваксинационният процес ще бъде възобновен.

Работата на електронния регистър временно ще се преустанови, а хората с часове в този период ще бъдат служебно записани за по-късен ден.

Жената е ваксинирана вчера в 12.00 ч. на обяд, прибира се вкъщи без никакви оплаквания. В три през нощта получава остър задух. Пристигналият екип на Спешна помощ установява смъртта й.

"Категорично няма образуване на тромби, тъй като това е изключително важен въпрос който вълнува хората", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Кардиологът на починалата жена за БНТ: Спазени са всички процедури преди ваксиниране

Жената е била с наднормено тегло, през 2005-а е претърпяла операция на сърцето, има поставен троен байпас. Кардиологът ѝ д-р Мария Ганчевска казва, че състоянието ѝ преди ваксинацията не е било влошено.

"Състоянието ѝ е такова, каквото е било миналата година", каза кардиологът.

БНТ: Не е имало опасност да е ваксинирана?

"Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам. Ние не сме безотговорни лекарите", каза д-р Ганчевска.

БНТ: Каква партида е ваксината?

"Не е от тази, заради която се шуми", отговори тя.

"С човека, с който живее в Йоаким Груево, се занимават със земеделие и животновъдство. Обработват, да речем, 20 декара земя. Активна физически абсолютно", разказа кметът на селото Наум Нихтянов.

Вече е направена аутопсия на жената, както и PCR тест, който е отрицателен.

"Работната диагноза към този момент е остра двустранна сърдечна недостатъчност с тежък белодробен отток на фона на тежка артеросклероза и тежки сърдечни промени", заяви доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина в Пловдив.

Решението за спиране на ваксинацията с "Астра Зенека" бе обявено от премиера днес на обяд.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на "Астра Зенека“, дотогава я спирате", нареди Борисов.

Според здравния министър спирането на ваксинацията с "Астра Зенека" е превантивна мярка, докато излезе заключението на съдебните медици.

"Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали, нямаме официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка, дори и в тази ситуация предполагам, че такава връзка няма да бъде намерена, но ние сме длъжни да вземем тази превантивна мярка и сме я взели още сутринта", каза Ангелов.

Смъртен случай е причина за спиране на имунизациите с "Астра Зенека"

Още по обяд имунизационните пунктове вече бяха официално уведомени за спирането на ваксинацията.

"Получих съобщение от софийската РЗИ да прекратим имунизацията с "Астра Зенека" и прекратяваме дейността", каза д-р Силвия Чолакова, управител на медицинския център в "Пирогов".

"Да ви кажа ли - хем е забранено, хем не могат да ни прехвърлят часовете, хем няма друга ваксина. Гърми цяла Европа, естествено е човек да има опасения, но въпреки всичко дойдох да се ваксинирам. И сега какво правим, кажете какво правим?", попита Поля Топалска.

Ако ваксинацията не бъде възобновена скоро, дозите от отворените флакони ще бъдат загубени.

"Тези дози, които са извадени, тях бих искал да употребим", заяви д-р Васил Михайлов от "Александровска" болница.

"До момента до когато ни казаха да не ваксинираме, ние спряхме, ето останали са ни 4 спринцовки само", каза медицинската сестра Вътка Дикова.

Електронният регистър временно също преустановява дейността си.

БНТ: Тези, които са в електронния регистър вписани, какво трябва да направят?

"Ние ще ги уведомим по телефоните, че за момента е спряна ваксината. Не мога да кажа докога", отговори директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

Днес са пристигнали 80 000 дози от "Астра Зенека", които ще се съхраняват в "Бул Био" до решението на Агенцията по лекарствата. Ваксинацията ще продължи с наличните количества от "Пфайзер" и "Модерна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не липсваха нарушители на мерките на Женския пазар днес
Не липсваха нарушители на мерките на Женския пазар днес
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)
Съдът оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов (ОБЗОР)